Test uw buurt op pedoseksuelen

De `STROP'-groep werkt aan de eerste Nederlandse website om ex-zedendelinquenten te traceren. Helemaal legaal, aldus de groep: ,,Wij willen de politiek een duwtje geven.''

Sportschooldirecteur Jan Hofte: ,,De pedofiel die veertien jaar geleden aan mijn dochter zat heb ik nog gewoon in elkaar geslagen.''

Zijn `media-adviseur': ,,Maar dat doen we nu anders, Jan. Wij gaan onze woede omzetten in iets positiefs.''

Letty: ,,De man die mijn dochter drie jaar lang misbruikte kreeg anderhalf jaar cel. Sinds 4 september woont hij weer twee deuren naast ons.''

In Enschede vergaderde gisteravond de `STROP'-groep. STROP staat voor `Stichting Registratie Opgespoorde Pedofielen' en werkt aan de eerste Nederlandse website waarop de woonplaatsen van ex-zedendelinquenten in kaart worden gebracht. Die is vanaf half november te vinden onder www.strop.nl. Kosteloos verzorgd door twee softwarebedrijven uit Enschede en Hengelo.

Na lang overleg geven enkele STROP-leden toegang tot het kantoortje van sportschool De Stokhorst. Op de vergadertafel liggen notulen met eerdere probeersels: MOP (Meldpunt Opgespoorde Pedofielen): te vrolijk. STOP: kwam in aanmerking, maar de `registratie' moest er nog in.

Dit zijn de voorwaarden: Letty wil haar achternaam niet in de krant, om haar dochter te beschermen. De media-adviseur geeft geen naam omdat hij ,,eigenlijk journalist is'' in de regio Enschede. En de vertegenwoordiger van het softwarebedrijf mag snel het pand verlaten. Hij schiet naar buiten, evenals de man die vorige maand in de wijk rond de sportschool 1.000 pamfletten verspreidde. Daarop stond een foto van de vermeende verkrachter van zijn 14-jarige dochter. De vermeende verkrachter is lopende het politieonderzoek vrijgelaten en heeft inmiddels aangifte wegens smaad gedaan. Toen is STROP opgericht.

Op de STROP-website kan men zijn woonplaats en buurt intikken, waarna STROP de vraag beantwoordt of er ex-zedendelinquenten wonen. Namen, adressen en postcodes geeft STROP niet. Alleen het antwoord `nee' of `ja', en aantallen. Test uw buurt op pedoseksuelen.

STROP telt als stichting in oprichting inmiddels 15 leden en ,,nog dagelijks'' melden zich nieuwe vrijwilligers aan, zegt Jan Hofte. Zoals Letty, wier dochter in augustus van de terugkeer van haar belager hoorde, panisch werd en een brief aan de minister van Justitie schreef: ,,Geachte meneer Korthals [...] hij en zijn gezin zijn niet van plan te verhuizen [...] ze zeggen dat het mijn eigen schuld is [...] ik hoop dat er een wetsvoorstel komt zodat de plegers moeten verhuizen.''

,,Nog geen ambtenaartje'', zegt Letty, heeft de moeite genomen om terug te schrijven. Zelf probeert ze alsnog ,,iets'' goed te maken. ,,Ik kan hier wel vertellen over mijn schuldgevoel of hoe geobsedeerd we die man nu bespieden, maar dat heeft geen zin. Op een gegeven moment kun je alleen nog maar dóen.''

De STROP-leden verschillen. Jan Hofte is het meest extreem. Wat hem betreft mag ,,iedere pedofiel'' met foto op de website. Letty is strikt: geen identiteitsgegevens en alléén ex-zedendelinquenten die aantoonbaar veroordeeld zijn. ,,Geen heksenjacht.''

Maar werkt het zo? Dit is, na overleg met twee juristen uit de groep, het STROP-scenario: Alle slachtoffers van veroordeelde pedoseksuelen wordt verzocht een kopie van dat vonnis te sturen. Daarop staat een adres van de veroordeelde. De STROP-groep zal op basis van die gegevens verder zoeken. Keert de delinquent terug naar zijn oude woning? Kennen buren zijn nieuwe adres?

Letty: ,,Dat wéten mensen. Ik zal de man die mijn dochter pakte toch ook mijn leven lang achtervolgen?'' Alle adresgegevens worden ,,geverifieerd''. Daarna wordt iedere `markering' van een buurt op de website eerst door de hele groep besproken. Letty: ,,Zodat niemand uit de bocht vliegt en geruchten op de site zet.''

Het college van procureurs-generaal maakte vorige week bekend dat het openbaar ministerie onderzoekt of eigenrichting van burgers die het op ex-delinquenten hebben voorzien strafbaar is te stellen. Vooral zedendelinquenten moeten het ontgelden sinds in augustus bekend werd dat de buurman die Chanel Naomi Eleveld (7) uit Assen verkrachtte en vermoordde, eerder was veroordeeld wegens verkrachting van een minderjarige. Toen laaide een discussie op over een systeem om ex-zedendelinquenten na hun detentie te blijven volgen.

Korthals beraadt zich daarop, burgers begonnen alvast: In Haaksbergen zijn affiches geplakt met een verslag van het proces tegen een van ontucht verdachte paardenhandelaar. In Rotterdam verspreidde een vader van een misbruikt kind posters met de afbeelding van de blonde vrouw die hij verantwoordelijk hield – waarop allerlei vrouwen met blond haar werden lastig gevallen. In verscheidene plaatsen verzamelden buurtbewoners handtekeningen om verdachte pedoseksuelen tot verhuizing te dwingen.

De STROP-groep wordt in de gaten gehouden, zegt de politiewoordvoerder in Enschede. Hij noemt het initiatief ,,gevaarlijk''. ,,Maar het opzetten van een website is niet strafbaar'', meent een woordvoerster van het openbaar ministerie in Almelo. ,,Pas als er sprake is van laster of belediging, kunnen wij iets doen.''

Stel, de eigen buurt is op de STROP-website opgezocht. En ja, er rolt uit dat daar een zedendelinquent woont. Wat dan? Letty: ,,Dan kan de zoeker zijn eigen adres aan ons doorgeven. Wij kunnen zien of hij héél dicht bij de pedofiel woont. In dat geval informeren wij alleen de wijkagent ter plaatse en verwijzen we de zoeker naar naar hem door.''

En de wijkagent, die volgens de privacy-wet zelf geen informatie aan bewoners mag verstrekken, moet vervolgens maar zien wat hij met de consternatie doet. ,,Dat is volkomen legaal'', volgens de STROP-leden. Geen namen, geen adressen, geen gerichte smaad op de website. Alleen ophef. Letty: ,,Wij willen de politiek een duwtje geven. Dat is het echte doel. Zodat de reclassering, de politie en andere hulpverleners een ex-delinquent zelf blijven volgen.''

Jan Hofte: ,,En zodat ze niet in een kinderrijke buurt komen te wonen na hun straf.''

Maar waar dan nog wel? En waar ligt de grens? Letty: ,,Iedereen die veroordeeld is voor misbruik van kinderen komt op de website.''

Jan Hofte: ,,We maken categorieën. Van een verkeerde aai tot kindermoord.'' En het 14-jarige meisje uit Enschede dat vorige week een half jaar celstraf en jeugd-tbs hoorde eisen, omdat zij kinderen zou hebben misbruikt op aandringen van haar ouders? Letty: ,,Zo'n geval komt er ook op. Heel tragisch. Maar als ze veroordeeld is, is dat het criterium.''

Letty's gezin ,,houdt het niet meer uit'', ze gaan hun huis verkopen. Vandaag zou een taxateur naar Letty's woning komen kijken. Bij de hypotheekadviseur is ze al ,,in huilen uitgebarsten''. Maar haar makelaar weet nog van niets. Letty: ,,Moeten we nu nog zelf zeggen dat de buurman een kinderverkrachter is? En er misschien ook nog financieel bij inschieten? Het is een enorme gewetensvraag. Maar daar zal het wel op uitdraaien.''

    • Margriet Oostveen