`Servische Adolf' niet schuldig aan genocide

Het Joegoslavië-tribunaal heeft gisteren de 31-jarige Bosnische Serviër Goran Jelisic vrijgesproken van genocide. Jelisic is wel schuldig bevonden aan 31 misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder veertien moorden. De strafmaat wordt later bepaald.

Rechter Claude Jorda zei gisteren dat de aanklager niet had aangetoond dat Jelisic een genocidaal plan ,,voorbereidde, uitlokte, gelastte of uitvoerde''. De aanklager zou niet afdoende hebben bewezen dat hij de ,,criminele wil'' had tot genocide.

Jelisic, een boerenknecht uit het Noord-Bosnisch stadje Bijeljina, speelde in de lente van 1992 een hoofdrol bij de bloedige etnische zuivering in de naburige stad Brcko. Hij vermoordde ten minste veertien moslims en Kroaten, en waarschijnlijk meer dan honderd. In juni 1995 stelde het tribunaal hem en zijn ondergeschikte Ranko Cesic in staat van beschuldiging; in januari 1998 werd Jelisic aangehouden door een Amerikaans arrestatieteam.

In de gevangenis van het tribunaal bekende Jelisic vorig jaar alle 31 aanklachten, maar hij verwierp de beschuldiging van genocide. Voor de aanklager was het uit het oogpunt van het opbouwen van jurisprudentie interessant om hem ook op dit punt veroordeeld te krijgen. Vorig jaar veroordeelde het Rwanda-tribunaal een voormalige Hutu-premier en -burgemeester tot levenslang wegens genocide.

De vrijspraak van genocide komt niet als een verrassing, omdat de rechters het eerder niet nodig achtten de getuigen van de verdediging aan het woord te laten. De aanklager krijgt 15 dagen om in beroep te gaan. (Reuters, AFP, AP)