Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. aandacht voor de presidentsverkiezingen in Indonesië. TV2, 17.35-18.43u.

Het Klokhuis. In verband met het overlijden gisteren van Harry Bannink een herhaling uit februari 1997 van een portret van de componist, pianist en arrangeur. Bannink was een van de medewerkers-van-het-eerste-uur van dit jeugdprogramma, en componeerde veel liedjes op teksten van Willem Wilmink. Ned.3, 18.43-19.03u.

Nova. De verkiezing van de vrijwel blinde moslimleider Abdurrahman Wahid (Gus Dur) tot president van Indonesië, de propagandaoorlog in Tsjetsjenië en het overlijden van componist Harry Bannink. Ned.3, 22.34-23.10u.

DOCUMENTAIRES

De Brouwerij. Eerste van een tweeluik over werken in de Grolsch-bierbrouwerij en wat er allemaal bij het maken van bier komt kijken. Ned.3, 20.34-21.03u.

Huis van Oranje. In deze tweede aflevering van een 6-delige serie over de koninklijke familie staat koningin Beatrix centraal. Met opnamen van Beatrix' jongste jaren in Canada en reacties en commentaar van Dries van Agt, Ed Nijpels, Erica Terpstra, PvdA'er Peter Rehwinkel en SP'er Jan Marijnissen. RTL4, 22.15-23.00u.

Werelden: Moordend. Documentaire over de ontmoeting tussen een moordenaar en de nabestaanden van zijn slachtoffer. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.28-23.23u.

Druk, druk, druk... In deze aflevering enkele portretten van mensen met o.a. stress, prestatiedruk en beroepsziekten zoals RSI. Ned.1, 23.23-0.02u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe Licht. Gesprek met tv-maakster Olga Madsen en columniste Beatrijs Ritsema over mensen die tegen de verwachting in toch op televisie verschijnen. Wat betekent het voor een pedofiel of asielzoeker om herkenbaar in beeld te komen? Ned.3, 19.59-20.34u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn AT5-presentatrice Chazia Mourali, het trendwatch duo Easy Aloha's en de jazzformatie New Cool Collective. RTL4, 23.00-23.45u.

SPORT

Champions League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Glasgow Rangers tegen PSV, met een voor-, en nabeschouwing. Tevens samenvattingen van Willem II-Sparta Praha en Valencia-Bayern München en de andere wedstrijden. Ned.2, 20.15-0.20u.

AMUSEMENT

Monthy Python Night. Thema-avond n.a.v. het 30-jarig jubileum van de comedygroep Monty Python met o.a. de film Monty Python's Life of Brian en een BBC-documentaire. Net5, 19.25-0.40u.

KUNST

Pitch. Over de in Suriname geboren en in Nederland getogen musicus Droeh Nankoe. Verder een portret van de componist Michel van der Aa en het ballet Short Cut van Hans van Manen. Ned.3, 21.03-22.00u.

FILM

Aurore: Operation Intercept (Paul Levine, 1995, VS). Actiethriller. Jongedame saboteert verkeersvliegtuigen en steelt een supersonische straaljager om het Witte Huis mee te bestoken. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

The Adventures of Ford Fairlane (Renny Harlin, 1990, VS). Minder verheffende kruising tussen een private eye en een rockfilm biedt kijkje in de keuken van de popindustrie. Andrew Dice Clay speelt de privé-detective die door een fatale Priscilla Presley op het spoor wordt gezet van een stinkend zaakje. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Sting II (Jeremy Paul Kagan, 1983, VS). Vervolgfilm doet vergeefse poging om het ingenieuze origineel uit 1973 te imiteren. Jackie Gleason als Paul Newman en Mac Davis in de rol van Robert Redford ensceneren in het New York van 1940 een bokswedstrijd om nachtclubeigenaar Karl Malden erin te luizen. Veronica, 20.30-22.25u., met reclame.

. Monty Python's Life of Brian (Terry Jones, 1979, Engeland). Orthodoxe groeperingen van christelijke én joodse signatuur trachtten destijds in Amerika vergeefs een verbod te bewerkstellingen op misschien wel de beste bioscoopfilm van de Britse `anarchisten'. Uitzinnige parodie op het leven van Jezus van Nazareth neemt niet alleen stelling tegen klassieke verheerlijking van Christus als smetteloze held, maar bespot ook de opvatting dat Jezus eigenlijk een rebel was. Net5, 21.00-22.45u., met reclame.

. A Fish Called Wanda (Charles Crichton & John Cleese, 1988, Engeland/VS). Uitzonderlijk geslaagde, door John Cleese melancholiek geschreven komedie zet de verstikkende conventies van de very British af tegen bevrijdende seksualiteit en de brute luchtigheid der Amerikanen. BBC1, 23.10-1.00u.

Stilles Land (Andreas Dresen, 1992, Duitsland). Bijtend regiedebuut over besognes van toneelgezelschap dat in de turbulente politieke ontwikkelingen van de herfst van 1989 Becketts Wachten op Godot probeert op te voeren in een provincietheater in de DDR. ARD, 23.30-1.05u.

Kagemusha (Akira Kurosawa, 1980, Japan). De tragiek van de officiële dubbelganger van een Japans feodaal heerser, door Kurosawa schitterend ingebed in spectaculaire historische beelden van het 16de-eeuwse oorlogsspel. ZDF, 1.25-4.00u., nagesynchr.

The Long Goodbye (Robert Altman, 1973, VS). Parodiërende `private eye', vrij naar de roman van Raymond Chandler. Elliott Gould is een laconieke Philip Marlowe die een excentrieke, van moord beschuldigde vriend te hulp schiet. ARD, 1.40-3.30u., nagesynchroniseerd.

Anastasia - die letzte Zarentochter (Falk Harnack, 1956, West-Duitsland). Duits melodrama over vrouw (Lilli Palmer) die anno 1920 beweert een gevluchte tsarendochter te zijn. In Hollywood regisseerde Anatole Litvak in hetzelfde jaar Ingrid Bergman in Anastasia. Morgen, ZDF, 9.20-11.00u., zwart-wit.