Rosenborg verrast in Dortmund

Rosenborg heeft door een verrassende 3-0 zege bij Borussia Dortmund de leiding genomen in groep C van de Champions League. De voorsprong op de Duitse club bedraagt drie punten, op Feyenoord vier. De nog ongeslagen Noorse kampioen kan volgende week met een gelijkspel op eigen veld tegen Boavista de plaats in de volgende ronde veilig stellen. Daarvoor zijn voorlopig alleen Barcelona en Lazio Roma al geplaatst.

Rosenborg was gisteravond in het Westfalenstadion de veel betere ploeg. Met hun vermaarde counterspel sloegen de Noren toe. Tot drie keer toe wisten de bezoekers te scoren. Jan Derek Sörensen nam twee treffers voor zijn rekening. Borussia kon daar slechts een paar gevaarlijke afstandschoten tegenover stellen. Ruim twintig minuten voor tijd raakte de thuisclub middenvelder Lars Ricken kwijt met twee gele kaarten. Borussia-trainer Michael Stibbe sprak na afloop van een zwarte dag voor zijn ploeg.

Opvallend was ook het verlies van Manchester United bij Olympique Marseille (1-0). De uitslag was terecht, omdat de titelhouder ongeïnspireerd speelde. Verdediger William Gallas maakte het enige doelpunt. Voor Manchester United was het de eerste Europese nederlaag na achttien wedstrijden. Daardoor wist de Engelse club het record van Ajax van drie jaar geleden (negentien duels ongeslagen) niet te evenaren. Marseille-trainer Rolland Courbis sprak over een tactische overwinning. ,,We hebben de wedstrijd gecontroleerd en op het juiste moment toegeslagen.''

Marseille, dat in 1993 de Europa Cup won, leidt in groep D en heeft volgende week op eigen veld aan één punt genoeg tegen Croatia Zagreb genoeg om zich voor de volgende ronde te kwalificeren. De Kroatische ploeg liet zich gisteravond verrassen door het Oostenrijkse Sturm Graz, dat zijn eerste punten in deze Champions League bemachtigde. Ook Manchester United, dat twee punten minder heeft als Marseille, maakte een goede kans om de volgende ronde te bereiken. Uit elke groep gaan twee ploegen over.

In groep A stelde Lazio Roma zijn plaats in de volgende ronde veilig door met 4-0 bij Maribor te winnen. Spits Inzaghi maakte twee doelpunten voor de Italianen. Nummer twee, Bayer Leverkusen, verloor met 4-2 van Dynamo Kiev. De ploeg uit de Oekraïne is de Duitsers in de stand tot op één punt genaderd.