Reactie op inflatiecijfer VS gematigd

Op de financiële markten is gisteravond en vanmorgen gematigd gereageerd op de publicatie van het Amerikaanse inflatiecijfer over september. De stijging van de prijsindex voor de gezinsconsumptie in de VS bedroeg 0,4 procent ten opzichte van augustus. Dat was precies volgens de gemiddelde voorspelling van analisten. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,6 procent. De zogeheten kerninflatie – zonder voedings- en energieprijzen – bedroeg 0,3 procent op maandbasis.

Na de publicatie van het inflatiecijfer, dat aanwijzingen moest geven over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale banken, steeg het Dow Jones-gemiddelde ruim 200 punten. Dat sloot ten slotte met 88,65 punten winst op 10.204,93 punten. Op de obligatiemarkt, die dit jaar forse dalingen heeft laten zien, daalden de koersen. De effectieve rente op de toonaangevende dertigjarige staatsobligaties steeg daardoor van 6,32 naar 6,35 procent.

Analisten waren verdeeld over de betekenis van het inflatiecijfer voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale banken, die op 16 november vergaderen. Zij wezen er enerzijds op dat, gezien de stijging van de olieprijs en de prijsstijging van tabaksproducten als gevolg van de schadevergoedingen die de industrie moet gaan betalen, het oplopen van de inflatie incidenteel was en meeviel. Anderzijds was de maand-op-maandstijging wel de grootste sinds april, en is de inflatie op jaarbasis flink toegenomen. Afgelopen vrijdag bleken de producentenprijzen in september met 1,1 procent op maandbasis en 3,2 procent op jaarbasis te zijn gestegen.

Vrees dat de rente toch nog wordt verhoogd hield de beursreacties gematigd. Vóór de eerstvolgende Fed-vergadering komen nog cruciale gegevens vrij die kunnen uitwijzen of de Amerikaanse economie oververhit is. Vanmiddag worden cijfers gepubliceerd over het handelstekort van de VS, volgende week volgt onder meer een eerste telling van de economische groei in het derde kwartaal.