Rabo geeft eerste aandelen uit

De coöperatieve Rabobank gaat voor het eerst aandelen aan beleggers uitgeven. Daarmee trekt de bank nieuw kapitaal aan dat ze kan gebruiken om toekomstige overnames te betalen. De aandelen geven beleggers geen zeggenschap in de coöperatie, en evenmin recht op de winst van de bank. Wel krijgen ze een vaste dividendvergoeding. Dit dividend ligt volgens de Rabo boven het rendement op staatsobligaties.

De Rabobank heeft als coöperatie geen notering aan de effectenbeurs en dat hindert haar expansie in de Europese financiële wereld, waar de partijen in hoog tempo samenklonteren. Rabo's stap naar de kapitaalmarkt volgt op de aankondiging, afgelopen vrijdag, van een krachtenbundeling in het zakenbankieren met de Duitse coöperatieve DG Bank.

De Rabobank maakte gisteren bekend de nieuwe aandelen te plaatsen via een aparte vennootschap die in de Verenigde Staten wordt gevestigd. Het geld wordt gebruikt voor de uitbreiding van de activiteiten in Amerika, aldus een woordvoerder. Het gaat om een bedrag aan nieuw kapitaal ter waarde van minimaal 250 miljoen euro (ruim 550 miljoen gulden). Alle aandelen zullen bij Europese beleggers worden geplaatst, aldus de woordvoerder. De aandelen krijgen een notering op de beurzen van Amsterdam en Luxemburg.

De aandelen hebben een vast dividend, dat nu wordt geïndiceerd op 6,875 procent. De effecten, die in de financiële wereld bekend staan als preferente financieringsaandelen, mogen tot het zogeheten kernkapitaal van een bank worden gerekend.

De Rabobank wil dit kernkapitaal op ten minste 10 procent houden, maar was daar onlangs onder gezakt. De Rabo heeft als enige particuliere bank ter wereld het hoogste rapportcijfer voor kredietwaardigheid van de drie toonaangevende bureaus die de financiële positie beoordelen van bedrijven en overheden.