Ordina derde op Forbes' wereldranglijst kleine bedrijven

Het Utrechtse computeradviesbureau Ordina Beheer staat op de derde plaats van Forbes' prestigieuze lijst van meest succesvolle kleine ondernemingen. In totaal staan acht Nederlandse bedrijven in de tophonderd van het Amerikaanse zakenblad.

De eerste twee plaatsen op de lijst worden ingenomen door twee Britse computerbedrijven, DCS Group (software) en Lynx Group (IT-adviesbureau). Acht van de tien best scorende bedrijven zitten in de dienstensector.

Naast Ordina staan ook Unique uitzendbureau (4) en het handelshuis Van der Moolen (8) in de toptien. De lijst vermeldt verder Beter Bed (23), de industriële toeleverancier Aalberts Industries (40), verwarmingsgroothandel Econosto (49), autoverenfabrikant Weweler (58) en elektronicaproducent Neways (59).

Met acht bedrijven op de lijst neemt Nederland de derde plaats in. Alleen Groot-Brittannië en Canada, beide met elf bedrijven vertegenwoordigd, staan hoger genoteerd. De VS zijn overigens niet opgenomen in de lijst van beste kleine ondernemingen.

Ordina is verheugd over zijn plaats op de lijst. Directeur R. Kasteel liet weten deze als een waardering te zien voor de gekozen strategie van zijn bedrijf. Hij kon nog niet zeggen of Ordina de vermelding ook commercieel zal gaan gebruiken. ,,Wellicht gebruiken we het in personeelsadvertenties.''

Enkele weken geleden presenteerde staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) nog een plan om ondernemerschap in Nederland te bevorderen. Want hoewel de bestaande bedrijven dan goed mogen scoren, het aantal startende ondernemingen in Nederland blijft ver achter bij het mondiale gemiddelde.

Forbes is onder meer bekend om zijn lijst van de rijkste particulieren ter wereld. Het blad onderzocht voor de ondernemerslijst 12.000 bedrijven in 34 landen, die elk een omzet minder dan 500 miljoen dollar hebben. Bedrijven die voor een plaats op de lijst in aanmerking wilden komen moesten de afgelopen vijf jaar een groei van ten minste 10 procent hebben laten zien. Het laatste jaar moest de groei minimaal 15 procent bedragen.