Nieuwe `Aloha' voor oudere muziekfans

Vanaf morgen ligt het in de winkel: Aloha, een nieuw poptijdschrift voor oudere muziekliefhebbers. Hoofdredacteur Tjerk Lammers (ex-Oor) en uitgever Wouter Verkennis (ex-Hitkrant) kozen welbewust de naam van het underground-tijdschrift dat van 1969 tot 1974 door Willem de Ridder werd uitgegeven. Maandagavond werd de nieuwe Aloha gepresenteerd in de voormalige hippietempel De Melkweg in Amsterdam.

Hét muziekblad, zoals de ondertitel van het 130 pagina's dikke glossy maandblad luidt, blijkt grotendeels samengesteld uit eerder gepubliceerde artikelen uit de Engelse bladen Q en Mojo. Het eerste nummer bevat een overzichtsartikel over Queen, een interview met Tori Amos en rubrieken als De plaat die mijn leven veranderde (Emmylou Harris over Another Side of Bob Dylan). De eigen inbreng van de Aloha-redactie, met medewerking van veteranen uit de vaderlandse popjournalistiek als Alfred Bos (ex-NRC) en Roberto Palombit (ex-Oor), bestaat uit ingevoegde wetenswaardigheden uit het Hollandse popverleden. Zo blijkt uit de rubriek Vrijmarkt dat de eerste elpee van Earth & Fire op platenbeurzen tussen de 200 en 300 gulden opbrengt, en wordt het Hollandse discofenomeen Richenel opgevoerd in een lijst van internationale artiesten (`Sukkels met Schmink') die hun imago ontleenden aan hun gebruik van make-up. Hoogtepunt is een uitgebreid en degelijk verhaal over de Amerikaanse avonturen van de Golden Earring.

`Popmuziek wordt al lang niet meer exclusief door jonge mensen vóór jonge mensen gemaakt', stelt hoofdredacteur Lammers in zijn voorwoord. Dat verklaarde misschien de opwinding, toen het gerucht de ronde deed dat het onverwoestbare Amerikaanse rockfenomeen Toto op de presentatieparty zou optreden. De mannen van Toto bleken wel in De Melkweg aanwezig, maar vonden het feestje niet druk genoeg om de gitaren om te hangen.

In de kolommen van de nieuwe Aloha mag de overigens niet met het blad verbonden Willem de Ridder bekendmaken dat ook híj de naam Aloha binnenkort nieuw leven zal inblazen met een tijdschrift. Dat zal niet aan popmuziek gewijd zijn.

    • Jan Vollaard