Motoren meer premie

Verzekeringsmaatschappij Unigarant van de ANWB gaat de verzekeringspremie voor motoren vanaf 1 november koppelen aan het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe hoger de premie. Dit heeft directeur G. van Woerkom van de ANWB vanmorgen bekendgemaakt op de MotoRai in Amsterdam.

Bij het huidige verzekeringssysteem wordt de premie geheven op basis van de cilinderinhoud. Volgens de ANWB is uit onderzoek echter gebleken dat vooral het vermogen een rol speelt bij de schade na een ongeval. De schade na een ongeluk waarbij motoren met een hoger vermogen betrokken zijn, is doorgaans aanzienlijk groter dan bij voertuigen met een lager vermogen.

Dat wil volgens R. Kamphuis, algemeen directeur van Unigarant, niet zeggen dat zwaardere motoren vaker bij ongelukken betrokken zijn. Bezitters van motorfietsen met een laag vermogen, tot honderd pk, zullen vanaf 1 november tot 30 procent minder premie betalen.