Mogelijke uitleg voor Golfsyndroom

Voor het eerst hebben onderzoekers in de Verenigde Staten een mogelijke oorzaak gevonden voor het zogeheten Golfsyndroom, de ziekteverschijnselen waarmee naar schatting 100.000 soldaten uit de Golfoorlog sinds 1991 zouden kampen.

Van het middel pyridostigminebromide (PB), dat soldaten moest beschermen tegen een eventuele zenuwgasaanval van Irak, ,,kan niet worden uitgesloten'' dat het heeft bijgedragen aan het ontstaan van het Golfsyndroom. Dat is de voorlopige conclusie van de onafhankelijke Rand Corporation, die in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, een literatuur-onderzoek heeft gedaan naar het `mysterieuze' syndroom. Het onderzoek wordt gezien als een doorbraak.

Volgens het Pentagon hebben 250.000 Amerikaanse soldaten (van de 697.000 die aan de oorlog deelnamen) het middel geslikt. Het zou ook aan Britse soldaten zijn uitgedeeld.

PB is een drug die sinds de jaren vijftig wordt gebruikt voor de behandeling van myastenia gravis, een zeldzame zenuwaandoening waarbij de spieren verzwakt en vermoeid zijn. Tijdens de Golfoorlog werd het voor het eerst gebruikt als bescherming tegen zenuwgassen als sarin en soman. Sindsdien niet meer. Het middel vertraagt de werking van zenuwgas en geeft soldaten extra tijd om zich te laten behandelen. Het heeft vervelende bijwerkingen zoals kramp, een loopneus en tranerige ogen.

PB wordt in tabletvorm geslikt, werkt in principe gedurende acht uur en moet vóór een eventuele zenuwgasaanval al worden geslikt, anders werkt het niet. Volgens Rand Corporation zijn de effecten van PB mogelijk onderschat door het Pentagon. Onderzoekster Beatrice Golomb vindt het echter nog veel te vroeg om een direct verband tussen PB en het Golfsyndroom te leggen. Ze pleit voor verdere testen op dieren.

Een ander probleem is dat het Pentagon geen lijsten heeft bijgehouden van degenen die PB hebben geslikt. De schatting van 250.000 soldaten is gebaseerd op de hoeveelheid pillen die na afloop van de oorlog was overgebleven.

Het Pentagon sluit ondanks het rapport niet uit dat PB in de toekomst weer zal worden gebruikt, gezien de ,,dodelijke dreiging'' van soman, aldus ambtenaren van het Pentagon in The New York Times. Amerikaanse veteranengroeperingen hebben gisteren geëist dat het middel niet meer wordt gebruikt zolang de veiligheid ervan niet is vastgesteld.

Rand Corporation heeft inmiddels vier andere vermeende oorzaken van het Golfsyndroom uitgesloten. Het gaat om brandende olievelden, insecticiden, munitie met verarmd uranium en stress. De symptomen van het Golfsyndroom zijn (chronische) gewrichtspijn, misselijkheid, vermoeidheid, geheugenverlies en slaapstoornissen. Het Pentagon heeft tot dusver honderd miljoen dollar uitgegeven om de oorzaak ervan te achterhalen. (Reuters)