Martha Stewart 1,2 miljard rijker na beursgang

Het fenomeen Martha Stewart, die bepaalt hoe veel Amerikanen hun huis, tuin en nog veel meer inrichten, is gisteren met succes naar de beurs gegaan.

Het aandeel steeg na de opening 116 procent en Martha Stewart zelf werd 1,2 miljard dollar rijker.

De lancering had plaats op de New York Stock Exchange en het aandeel ging op de eerste dag van 18 naar 39. Stewart, 58 jaar oud en zelf ooit effectenmakelaar, mocht zelf de openingsbel luiden. Even daarvoor had ze op straat bij de beurs lekkere ontbijtdingetjes uit staan delen aan voorbijgangers.

De aandelenemissie was onderverdeeld in een a-klasse en een b-klasse. De stemhebbende aandelen van `Martha Stewart Living Omnimedia' blijven voor 96 procent in handen van Stewart zelf.

Dat typeert haar, want ze staat bekend als een dwangmatige control freak. De roddelrubrieken komen af en toe met anecdotes over hoe Martha Stewart in een verschrikkelijke woede is ontstoken tegenover een medewerker om de kleinste details.

Martha Stewart heeft een zeer succesvol tijdschrift, Living dat alle aspecten van huis en tuin bespreekt. Het gaat daarbij vaak vooral om de organisatie van het een en ander van je agenda, je interieur, je maaltijden maar ook je bezemkast en natuurlijk alles in de tuin. Problemen bestaan niet. De adviezen en ideeën in het tijdschrift zijn zeer praktische tips en het geheel ademt een soms moemakend optimisme en positivisme. Martha Stewart is daardoor een dankbaar onderwerp voor satire, zoals onder meer te zien in het tv-programma Saturday Night Live.

Stewart is de auteur van enkele tientallen boeken. Stewart is zelf ook vaak op tv te zien en haar bedrijf heeft ook een Website.

Vorig jaar bedroeg haar salaris drie miljoen dollar. Nu ze een beursgenoteerd bedrijf is geworden, zal ze genoegen nemen met een modaal inkomen voor topmensen in het Amerikaanse bedrijfsleven: 900.000 dollar.

Gisteren kondigde ze aan dat Martha Stewart Living meer tv-zendtijd zal hebben in de nabije toekomst. Ze zei er ook bij dat ze zelf niet altijd meer de presentatie zou doen maar dit voortaan wat meer aan anderen ging overlaten.

Dat zal niet alleen veel kijkers deugd doen maar ook beleggers, want op dit moment is het hele Martha-Stewartimperium aan één persoon gebonden. Haar kracht is tegelijkertijd de zwakte van het bedrijf.

    • Lucas Ligtenberg