LUCIANO BERIO

David Arden, prijswinnaar op het Gaudeamus Vertolkers Concours werkte samen met componisten als Messiaen, Stockhausen, Cage, Oestvolkaja en Berio, van wie hij het volledige pianowerk vastlegde.

Wie aan Berio denkt, denkt allereerst aan virtuositeit, maar het is opmerkelijk hoeveel stukken op deze cd impressionistische klankverkenningen zijn met een hoog aaibaarheidsgehalte, argeloos lyrisch en wars van elk uiterlijk vertoon. Zo zijn Erdenklavier, Brin en Leaf alledrie gebaseerd op slechts één enkel akkoord. Luftklavier en Feuerklavier lijken voorstudies voor respectievelijk Echoing Curves en Points on the Curve to Find, beide voor piano en kamerensembles. Feuerklavier is inderdaad vuriger, en Skriabinesk perpetuum mobile heel puntig, en waar nodig gepassioneerd gespeeld.

Hoe het allemaal is begonnen verduidelijkt een volstrekt pretentieloze, op 22-jarige leeftijd gecomponeerde Petite Suite, waarvoor Poulenc zich niet had hoeven te schamen. Dat een latijns componist een Frans model kiest ligt natuurlijk voor de hand, opmerkelijker is dan ook Wasserklavier, Berio's liefdesverklaring aan Brahms en Schubert.

Luciano Berio: De complete werken voor piano solo door David Arden. New Albion Records 12542.

    • Ernst Vermeulen