Lof voor uitspraak over Timor

De internationale gemeenschap heeft met instemming gereageerd op het besluit van het Indonesische Volkscongres, gisteren, om zich neer te leggen bij de onafhankelijkheid van Oost-Timor.

De Oost-Timorese leider Xanana Gusmão, die het verzet tegen de Indonesische overheersing heeft geleid en die volgende week naar Oost-Timor wil terugkeren, zei gisteren in een reactie dat het Volkscongres de enig juiste beslissing heeft genomen. ,,Mijn volk is heel gelukkig. Dit is het moment waarop we zo lang hebben gewacht'', aldus Gusmão in het Australische Darwin. Hij prees president Habibie om ,,de moed en de helderheid'' waarmee hij de weg naar de onafhankelijkheid van Oost-Timor heeft geopend. ,,Dit besluit zal Oost-Timor in staat stellen vriendschappelijke banden met Indonesië te ontwikkelen'', aldus Gusmão. ,,We wisten dat dit de conclusie zou zijn die zou worden bereikt. Maar er was altijd twijfel, omdat er een zee van complicaties bestond.''

Jaime Gama, minister van Buitenlandse Zaken van Portugal, de voormalige koloniale heerser over Oost-Timor, sprak gisteren van ,,een belangrijke beslissing, die we positief beoordelen''. Hij drong er bij alle Indonesiërs op aan ,,het recht op zelfbeschikking van de Oost-Timorezen, tot uitdrukking gebracht in het referendum, absoluut te respecteren''. Bij het referendum sprak tachtig procent van de inwoners van Oost-Timor zich uit voor onafhankelijkheid. Gama zei te hopen dat Indonesië ,,eindelijk kiest voor een relatie met Oost-Timor die neerkomt op een definitief afscheid van de politiek van de verbrande aarde. Indonesië heeft nog een lange weg te gaan als het zich wil losmaken uit de gevangenschap van de vergissingen van het verleden'', zo stelde de Portugese minister.

De Amerikaanse president Clinton prees het besluit van het Volkscongres in Jakarta wegens het respect dat het parlement toont voor de wil van het volk van Oost-Timor. Bovendien gaat het, aldus Clinton, om ,,een belangrijke stap voorwaarts op de weg die Indonesië bewandelt naar zijn eigen democratische transformatie.'' In die zin liet ook secretaris-generaal Annan van de VN zich uit.

De Australische premier John Howard – wiens soldaten de kern van de vredesmacht op Oost-Timor vormen – sprak van ,,een nieuwe start voor Oost-Timor''. Ook hij zei dat het besluit neerkomt op een belangrijke stap in de vooruitgang naar een democratische samenleving in Indonesië.

Anderen oordeelden dat het conflict om Oost-Timor uiteindelijk het resultaat is geweest van een onwelkome Westerse bemoeienis. Lee Kuan Yew, die tientallen jaren premier van Singapore is geweest, zei gisteren dat Oost-Timor als probleem ,,is geschapen door Portugal en de Europese Unie, door mensenrechtengroepen in Amerika, en via hen door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Australië''. (Reuters, AFP, AP)