Lid Japans kabinet struikelt in recordtijd

,,Als er geen straf zou staan op het verkrachten van vrouwen zouden wij allemaal verkrachtende duivels zijn. Op dezelfde manier weerhouden kernwapens een tegenstander ervan aan te vallen. Dus moet ook Japan kernwapens hebben.''

Met deze redenering heeft de Japanse staatssecretaris Shingo Nishimura (Defensie) zich twee weken na zijn benoeming onmogelijk gemaakt. De oppositie gilde moord en brand omdat kernbewapening ingaat tegen de officiële principes van het land. Nishimura kon vandaag zijn ontslag indienen.

Nishimura had zijn hart uitgestort in een interview met de Japanse Playboy, dat uit zijn mond optekent dat het staatssecretariaat het bezoeken van seksclubs moeilijk maakt. Hij noemt zichzelf een nationalist want ,,wie geen nationalist is diskwalificeert zich als politicus''. In de huidige wereld ,,lopen landen zonder kernwapens het grootste gevaar'' om aangevallen te worden, zegt Nishimura, en daarom ,,moet het parlement onderzoeken of ook Japan zich niet met kernwapens moet uitrusten''. Om zijn logica aanschouwelijk te maken komt hij vervolgens met de uitspraak dat ,,wij allemaal'' verkrachters zouden zijn als er geen straf op stond.

Sinds twee weken was Nishimura lid van de regering maar toch noemt hij zijn eigen denkbeelden en de regeringsstandpunten water en vuur. ,,Het is tijd dat wij eindelijk doorbreken'', zegt Nishimura in Playboy.

Hij behoort tot de kleine Liberale Partij van Ichiro Ozawa die begin dit jaar tot de regering is toegetreden. Met Ozawa haalde premier Obuchi het Paard van Troje binnen, meent Nishimura: ,,Dat zal bij de volgende zitting van het parlement via de regeringsstandpunten duidelijk worden.''

Nishimura had deel van het Trojaanse Paard kunnen zijn want dankzij een wetswijziging mogen vanaf 1 januari ook staatssecretarissen namens de regering het woord voeren in het parlement. Nishimura was hoopvol: ,,Hoe meer ik dan mijn eigen standpunten duidelijk maak, des te duidelijker komt het verschil met de oude officiële regeringsstandpunten naar buiten.''