Kritiek op Friese media wegens rel met eieren Kollum

Friese media kwamen gisteren onder vuur van het COA wegens hun berichtgeving. Maar de voorlichting over asielzoekers laat ook te wensen over.

De Friese media, en vooral de Kollumer Courant, hebben aan stemmingmakerij gedaan voorafgaand aan de uit de hand gelopen informatieavond in Kollum over het asielzoekerscentrum, twee weken geleden. Dat betoogde regiomanager Anneke Haarsma van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gisteravond op een debat van Friese journalisten in Leeuwarden. Haarsma beschuldigde de Friese dagbladen en Omrop Fryslân televisie ervan de protesten tegen het azc te hebben ,,opgejut en opgezweept.'' Ze verweet de Kollumer Courant het afdrukken van racistisch getinte ingezonden brieven. ,,Ik ben gigantisch geschrokken van wat ik daar gelezen heb. Als eindredactie had ik daar nooit de verantwoordelijkheid voor willen nemen.'' Twee weken geleden werden burgemeester Visser van Kollumerland en Haarsma op een informatieavond over het azc in Kollum door tegenstanders met eieren bekogeld. Het Friese dorp is verdeeld over verplaatsing van het asielcentrum, nadat een voormalig bewoner van het azc Kollum werd verdacht van de moord op Marianne Vaatstra in Veenklooster op 1 mei. DNA-onderzoek pleitte de man, een 26-jarige Irakees, vorige week vrij.

Haarsma verweet Omrop Fryslân de beelden van de eiergooiers tot in den treure te hebben herhaald. ,,Iedere avond opnieuw werden ze getoond. Ik werd er beroerd van.'' Ook vond Haarsma dat de media in hun verslaggeving ,,bewust naar een climax'' hebben toegewerkt. ,,Voorafgaand aan de demonstratie stond er elke dag wel wat in de krant. Het ene verhaal lokte het andere uit. Er moest wel iets gebeuren.'' Ze zei de rel als een incident te beschouwen.

Volgens hoofdredacteur Anne de Jong van de Kollumer Courant bood hij de bewoners van Kollum en omstreken een platform om hun gevoelens en frustraties te uiten. Hij zei dat ze niet gehoord werden door de gemeente. ,,De bewoners voelen zich belazerd door de gemeente. De beslissing tot een permanent azc is bekokstoofd, zonder inspraak, vinden ze.'' De krant plaatste in totaal honderd ingezonden brieven en kreeg honderden telefoontjes van boze bewoners. De Jong ontkende dat hij geen selectie had toegepast. ,,Ik heb brieven geweigerd die de Leeuwarder Courant wel afdrukte.'' Drie weken geleden besloot de redactie de discussie te sluiten, omdat die volgens De Jong ,,te polariserend'' werd. Inmiddels worden er weer brieven afgedrukt. ,,Maar scheldpartijen over en weer tolereren we niet'', aldus De Jong. Hoofdredacteur/directeur Pim Gaanderse van Omrop Fryslân zei dat fragmenten van eiergooiende demonstranten vier dagen zijn uitgezonden. ,,De kijker is kort van memorie. Dan is een hulpmiddel in de vorm van een shot van wat zich heeft afgespeeld, niet ongebruikelijk.''

Haarsma gaf na afloop desgevraagd toe dat de door de aanwezige journalisten gekritiseerde voorlichting door het COA achteraf beter had gekund. ,,We willen een open organisatie zijn en hebben niets te verbergen. Een aparte persvoorlichter bij het azc Kollum zou misschien een goede zaak zijn.''