Jordaanoever: vestiging zonder verzet ontruimd

De raad van kolonisten in bezet gebied heeft vannacht een klein, illegaal, onbewoond vestigingspunt op de westelijke Jordaanoever laten ontruimen. De afbraak van een watertoren zonder water bij Ramallah stuitte niet op verzet.

Leiders van de kolonisten willen met de afbraak de overeenkomst met premier Ehud Barak over de ontmanteling van twaalf van de 42 illegale vestigingspunten honoreren. De raad van kolonisten onderstreept echter dat dit geenszins betekent dat ook het gebied waar de illegale vestigingspunten staan wordt opgegeven. Volgens Pinhas Wallerstein, een van de leiders van de raad van kolonisten, zal dat land worden bewerkt. ,,Er zullen bomen worden geplant'', zei hij vanmorgen.

De ontruiming van vijf andere onbewoonde vestigingspunten zal vandaag worden voortgezet. De verwachting is dat het kat-en-muis-spelletje van gisteren zich zal herhalen en dat honderden jonge kolonisten de ontruiming zullen proberen te verhinderen door het blokkeren van de toegangswegen tot de vestigingspunten. Het ziet er naar uit dat de demonstraties tegen ontruiming volgende week heftiger zullen worden. Dan zullen kleine bewoonde vestigingspunten worden ontmanteld.

De Palestijnen zijn niet onder de indruk van de eerste ontruiming van een vestiging. De Palestijnse krant Al-Quds hekelde gisteren de invloed die Barak aan de raad van kolonisten heeft toegekend in het bepalen van het territoriale aspect van zijn vredesdiplomatie. Het blad ziet geen verschil tussen het beleid van Barak en dat van zijn voorganger Netanyahu.

Na lang touwtrekken zijn Israel en de Palestijnen het gisteren eens geworden over de opening, komende maandag, van de zuidelijke `veilige corridor' tussen de strook van Gaza en de westelijke Jordaanoever. De noordelijke `veilige corridor' wordt op 1 februari 2000 geopend. De Palestijnen zullen onder stringente veiligheidsmaatregelen zeven dagen per week (dus ook op de joodse feestdagen), tien uur per dag, van de `veilige corridor' gebruik kunnen maken. Rond duizend Palestijnen hebben magnetische identiteitskaarten gekregen die hun toegang tot de corridor verschaft. Twintigduizend Palestijnen in Gaza hebben een aanvraag voor zo'n magneetkaart ingediend.

Israel heeft mondeling beloofd dat in het bezit van dergelijke magnetische kaarten zijnde Palestijnen niet tijdens hun rit door de corridor zullen worden gearresteerd. Deze zuidelijke verbindingsroute is 44 kilometer lang en loopt langs Israelische dorpen en door de stad Kyriat Gat. Palestijnse chauffeurs zullen volgens de Israelische media deze afstand binnen drie uur moeten afleggen en onderweg niet mogen stoppen. Tweehonderd Palestijnse auto's zullen in de beginfase dagelijks gebruik van de weg kunnen maken.

    • Salomon Bouman