Internationaal

LONDEN

Evenals Wall Street zelf reageerden de Europese beurzen vanmorgen gemengd op de prijsstijging van de Amerikaanse gezinsconsumptie over september. Gezien de duurdere ruwe olie viel dat cijfer kennelijk nogal mee, maar een inflatie van 2,6 procent blijft flink. En dus blijft de vraag hangen wat de Amerikaanse Federal Reserve in november met de rente zal doen. Londen daalde licht, met telecom als de zwakste sector onder de aandelen. Met name Vodafone moest terug, met 1,6 procent. Ook bankaandelen waren zwak. De FTSE stond 0,2 procent lager op 5979 punten.

FRANKFURT

Een lager dan verwachte Ifo-indicator, die de Duitse bedrijvigheid voorspelt, drukte vanmorgen de stemming in Frankfurt. DaimlerChrysler wist een aanvankelijk koersverlies te keren nadat het rapporteerde dat de autoverkopen met 12 procent zijn toegenomen. SAP duikelde 6 procent na bekendmaking van een 64 procent lagere winst in het derde kwartaal. De DAX-index was dan ook 0,4 procent lager op 5273 punten.

PARIJS

Parijs noteerde vrijwel onveranderd met een CAC-index op 4596 punten. De publicatie van het Amerikaanse handelstekort vanmiddag, en de vergadering van de Europese Centrale Bank morgen, wogen zwaar op de markt. Vliegtuigbouwer Dassault ging 4 procent vooruit op basis van berichten dat het zijn civiele en militaire tak wil gaan scheiden.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen positief gereageerd op de cijfers van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg 280,54 punten (1,63 procent), tot 17.534,71. De Zuid-Koreaanse beursindex sloot met een winst van 2,37 procent. De Australische aandelenkoersen stonden gemiddeld 1,58 procent hoger. De Hang-Sengindex eindigde 3 procent in de plus.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York haalde gisteren opgelucht adem. De nieuwste inflatiecijfers bleken in lijn met de verwachtingen. Dat gaf de beleggers moed, zij het dat de euforie geleidelijk afnam. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 88,65 punten (0,88 procent) naar 10.204,93, maar had eerder op 200 punten winst gestaan. De Nasdaq eindigde net als eergisteren juist lager, met 0,04 procent verlies.

Fraaie kwartaalcijfers die een aantal grote bedrijven de laatste twee dagen publiceerden zorgden voor de stijgende lijn. Het farmacieconcern Johnson & Johnson was de winnaar van de dag. Daarnaast waren er koopjesjagers die hengelden naar aandelen die als gevolg van de malaise van vrijdag goedkoop waren geworden.