Harry Bannink (70) overleden

Harry Bannink, de componist van zeven musicals en meer dan 3.000 liedjes, is gisteravond op 70-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend om zijn samenwerking met Annie M.G. Schmidt, met wie hij de musicals schreef en ook de legendarische tv-serie Ja zuster, nee zuster.

Bannink speelde direct na de oorlog in een dansorkestje en werkte, na een staatsexamen piano, enige jaren als muziekleraar. Via de radio kwam hij halverwege de jaren vijftig in contact met het cabaret. Hij werd de vaste begeleider van Wim Sonneveld, voor wie hij de muziek schreef voor nummers als Tearoom tango, Nikkelen Nelis en Zeg maar ja tegen het leven, tot de royalties van de eerste musical Heerlijk duurt het langst begonnen binnen te komen.

Behalve aan de musicals werkte Bannink ook voor een groot aantal tv-programma's. Hij was de vaste componist voor De Stratemakeropzeeshow, De J.J. de Bomshow en het kleuterprogramma De film van Ome Willem, waarin hij ook zelf aan de piano meespeelde. Daarnaast maakte hij muziek voor de comedy-serie `t Schaep met de vijf poten van Eli Asser.

De laatste jaren schreef Harry Bannink alleen nog liedjes voor Sesamstraat en Het Klokhuis. ,,Ik heb 't voor mezelf wel gehad'', zei hij drie jaar geleden. ,,Ik speel veel piano en snuffel wat in oude partituren.'' Toch werd hij sindsdien nog regelmatig aan het werk gezet. Dit voorjaar verscheen een door Henny Vrienten geproduceerde cd, waarop Bannink zijn beste liedjes met Annie Schmidt zelf zong. Voorts noteerde hij het notenbeeld van de 58 liedjes uit Ja zuster, nee zuster ten behoeve van een aan deze serie gewijd koffertje met boeken en cd's dat binnenkort verschijnt. Daartoe behoort een nieuwe `karaoke-cd', die Bannink maakte zodat er kan worden meegezongen. Ook was hij betrokken bij de theaterversie, die het RO-Theater eind december van de serie zal maken.

Bannink werd onderscheiden met onder meer de Gouden Notenkraker van de muziekindustrie, de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor het Nederlandse lied en de Louis Davidsprijs voor het beste theaterlied, samen met tekstdichter Jan Boerstoel. Uit de jaarlijkse copyright-afrekeningen bleek dat enkele liedjes uit Ja zuster, nee zuster, zoals M'n opa en In een rijtuigie, nog steeds tot zijn meest gespeelde nummers behoren. Hoog op die lijst staan verder Op een mooie pinksterdag, Vluchten kan niet meer en Tearoom tango.

Muziek Banninkwww.nrc.nl/Doc