Grootste woonwijk op zonnestroom

Minister Jorritsma (Economische Zaken) heeft vandaag in Amersfoort de grootste woonwijk ter wereld geopend die met zonnepanelen bijdraagt aan de eigen stroombehoefte. Door het energiebedrijf Remu, de Nederlandse onderneming voor energie en milieu (Novem) en de Europese Unie is in de wijk Nieuwland 12.000 vierkante meter zonnepanelen geplaatst. Het gaat om 501 woningen, een sportcentrum, een kinderdagverblijf en tien ,,schoolwoningen''. In totaal wekken de panelen circa 1 miljoen kilowattuur elektriciteit op. Dat komt overeen met het gemiddelde stroomverbruik van 300 huishoudens.

De aanschaf en installatie van panelen vergde een investering van 28 miljoen gulden, waarvan Remu 15,1 miljoen voor zijn rekening nam, Novem 8.9 miljoen en de EU 4 miljoen. Gemiddeld ligt er per woning 20 vierkante meter zonnecellen op het dak, die aan het openbare net zijn gekoppeld. Ook betrekken de bewoners energie uit zonnecollectoren (warm water), warmtepompen (ruimteverwarming) en speciale ventilatiesystemen.

(Redactie Economie)