GLUREN MET WEBCAMS

Ongeveer 2.000 mensen kijken dagelijks naar het huis van Alex van Es. Ze komen veel te weten: wat hij zelf eet, wat zijn katten eten, wie er aanbelt, wie er opbelt, hoe vaak hij de koelkast opent. Vrijwel alles in en om het huis van Van Es is via webcams en barcodelezers verbonden met het internet. Elke keer als hij iets in de koelkast zet of weggooit, wordt de barcode van de verpakking gescand en kan iedereen zien wat Van Es en zijn 3 katten zullen eten of hebben gegeten.

Van Es staat vroeg op, leren we. Vanochtend voor 7 uur heeft hij twee theezakjes en twee witte bolletjes weggegooid. Om 6.24 uur ging de magnetron al aan. Een uur nadat hij gisteravond het Algemeen Daglad uit had, heeft hij een ijsje gegeten. Zijn avondmaal bestond uit broccoli, sperziebonen en nog wat pizza van de dag ervoor.

Of hij wel genoeg groente eet, vragen bezoekers van zijn website regelmatig. Van Es vindt van wel. Hij eet in ieder geval meer groente dan de barcodescanner aangeeft omdat de onverpakte groente die hij meestal koopt geen sporen nalaat.

De camera's die Van Es op zijn katten Blackie, Spikey en Sparkey heeft gericht (te zien op een aparte website: www.blackiecam.com) leveren interessante resultaten op. Blackie heeft sinds 29 november 1998 2.432 keer gegeten. Op 30 juni heeft het beest zelfs 58 keer een hapje uit zijn bakje met Friskies Catfood various flavors of Beef pate genomen. Omdat alle katten zwart zijn, wordt hun privacy niet al te erg geschonden door Van Es' Cat Tracker. De kijker ziet niets dan zwarte vlekken.

Ook de bezoeker van Van Es' website blijft niet onbespied. Op de pagina met Live visitor information is precies te zien wie waarnaar kijkt. Voor het toilet is veel minder belangstelling dan voor de koelkast. Het interessantst vinden de gluurders elkaar. 10 Van de 22 bezoekers keken vanochtend om 10 uur naar elkaar bij Live visitor information.

Tekst: Marie-José Klaver, beeld: (www.icepick.com)