Forse stijging winst voor Microsoft

Softwareproducent Microsoft heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 30 procent zien stijgen, veel meer dan wat was verwacht. Het bedrijf noemde gisteren bij de bekendmaking van de resultaten de vraag naar pc's ,,adembenemend''.

De nettowinst in het eerste kwartaal van Microsofts gebroken boekjaar bedroeg 2,19 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar kwam de winst uit op 1,68 miljard dollar. De omzet in de afgelopen drie maanden bedroeg 5,38 miljard, tegenover 4,19 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

In de nahandel boekte het aandeel al snel drie tot vier punten winst, zeker na een mededeling van het bedrijf dat de schattingen van analisten over het volgende kwartaal wellicht zouden worden overtroffen.

Greg Maffei, financieel directeur van Microsoft, waarschuwde echter ook dat beleggers niet ,,te uitbundig'' moeten worden.

Microsoft verwacht een goede groei van de vraag naar pc's en zag vooral in Azië in het afgelopen kwartaal al uitstekende resultaten. De omzet in dat werelddeel steeg met 82 procent in het eerste kwartaal. Windows, het bekendste product van Microsoft, is een besturingssysteem dat op bijna alle pc's standaard wordt bijgeleverd. Microsoft krijgt daar door contracten met de pc-producenten een vergoeding voor.

Microsoft zag ook een grote vraag naar het softwarepakket Office 2000 en Windows NT voor servers stijgen. Windows NT zal binnenkort worden vervangen door Windows 2000. Microsoft zag geen millenniumproblemen die de resultaten beinvloedden.

De goede cijfers van Microsoft, die bekend werden na het sluiten van de beurs, zullen volgens beursanalisten een herstel in de technologiesector te zien geven. Sun Microsystems en Computer Associates gingen Microsoft voor bij het bekendmaken van uitstekende kwartaalcijfers, die beleggers weer vertrouwen zullen geven in de grote Nasdaq-fondsen. Gisteren werd al uitgekeken naar de kwartaalcijfers van IBM, die vandaag bekend zullen worden.

    • Lucas Ligtenberg