`Eerst tandarts dan azc'

Eerst meer tandartsen, dan pas een asielzoekerscentrum (azc). Het college van B en W van Medemblik wil deze voorwaarde opnemen in een overeenkomst met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Afgelopen week stelden de vier tandartsen van het Noord-Hollandse Medemblik ,,bijzonder ongerust'' te zijn over de continuïteit van de tandheelkundige zorg in hun gemeente, nadat B en W zei te overwegen toestemming te geven voor de bouw van een azc voor 350 asielzoekers.

De tandartsen verklaarden dat het voor de zittende tandheelkundige professie ,,beslist onmogelijk'' is de zorg voor 350 asielzoekers op zich te nemen, ,,temeer daar uit onderzoek blijkt dat asielzoekers een grote tandheelkundige achterstand hebben''.

Na spoedoverleg van het gemeentebestuur met het COA is het aantal asielzoekers inmiddels bijgesteld naar 250. Het college van B en W volgt hiermee de gemeente Heemskerk, die na uitgebreid onderhandelen met het COA het standaard aantal van 350 asielzoekers bijstelde naar 250. Medemblik is ook van mening dat de lokale voorzieningen slechts toereikend zijn voor 250 asielzoekers.

Tandarts J. de Vries in Medemblik is verheugd dat B en W de kritieke situatie onderkent en voorwaarden stelt aan het azc. Hij geeft de gemeente echter weinig kans de benodigde ,,halve tandarts en een huisarts te vinden''.

,,We kunnen nu al vier extra tandartsen gebruiken om de werkdruk te verminderen. Er zijn echter geen collega's te vinden die zich voor langere tijd willen binden aan een gemeente.'' (ANP)