Charlize Theron

In een serie profielen van gezichtsbepalende filmsterren deze week de Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron, die in The Astronaut's Wife zwanger is van een alien.

Toen Charlize Theron 9 jaar was, zag ze op video de film Splash, waarin Daryl Hannah een zeemeermin speelt. ,,O mijn God'', dacht Theron, ,,wie is die blondine en waarom speel ik niet in die film?'' Theron is bij de film gekomen, maar een zeemeermin is ze nog niet geweest, gelukkig, want dan zouden we het moeten stellen zonder haar benen, die je liever beeeenen zou willen noemen, zo lang zijn ze. In de hier nog niet uitgebrachte film The Cider House Rules van Lasse Halström liggen ze even bloot op een bed. De film speelt zich af in de jaren veertig en de kleding van die tijd, die zo aantrekkelijk sexy en zedig combineert, staat Theron en haar benen alsof ze met Rita Hayworth naar school is geweest. Theron is als blondine van het moment gewild in Hollywood. De ontdekking van de actrice is er een waar elk meisje van droomt. In een bank op Hollywood Boulevard in Los Angeles kreeg ze ruzie met een loketbediende die een cheque niet wilde verzilveren. Tijdens het gebikkel kwam er man naar haar toe die zei: ,,ik weet niet of u actrice bent, maar dit is mijn kaartje.'' Die man was een beroemd agent.

De ontdekking van Theron is voor volwassenen geen droom maar een geruststelling. Er zijn nog steeds vrouwen die perfect lijken. De voorraad raakt nooit uitgeput, altijd is er weer iemand die op nog nooit vertoonde wijze het prototype gestalte weet te geven. Het ideaal hoeft niet te worden bijgesteld.

Theron (Benoni, Zuid-Afrika, 7 augustus 1975) groeide op in een klein dorp in de buurt van Johannesburg. Ze was in haar jeugd een tomboy, die meer met geiten dan met mensen omging. Nu speelt de actrice naast Johnny Depp, Robert de Niro of Faye Dunaway en wordt ze geregisseerd door Woody Allen en Robert Redford. Na een bescheiden debuut in 2 Days in the Valley (John Herzfeld, 1996), heeft ze in drie jaar al meer dan tien films gemaakt, waaronder That Thing You Do! van Tom Hanks, Mighty Joe Young, met als tegenspeler een gorilla, en The Devil's Advocate. Binnenkort is ze te zien als een supermodel in Woody Allens Celebrity: meer dan enige van de andere talrijke personages zou je haar de titelrol kunnen toeschrijven. Daarna volgen rollen in John Frankenheimers Reindeer Games en tegenover Faye Dunaway en James Caan in de thriller The Yards. Een zekere onopvallendheid is aan haar succes niet vreemd. Theron voegt weinig aan een rol toe. Vaak lijkt ze nog het meest op de actrice die de regisseur voor ogen stond toen hij het scenario las: nog niemand. Ze is zo kameleontisch als een blondine zijn mag.

    • Bianca Stigter