Verdrinking in bluswater ramp `onzin'

De suggestie dat slachtoffers van de Hercules-ramp zijn verdronken in bluswater is een ,,dwaas verhaal''. Dat zegt het brandweeropleidingsinstituut NIBRA in reactie op een passage in het conceptrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dat vorige week naar buiten kwam.

Bij het ongeluk op vliegbasis Eindhoven kwamen in 1996 34 inzittenden om het leven. Het conceptrapport vermeldt dat in het `gewondennest' (de plek waar de gewonden werden verzorgd) een tankautospuit werd ingezet om slachtoffers van brandwonden te koelen. Omstanders zouden tegenover de Inspectie hun twijfels hebben geuit over deze werkwijze: gewonden zouden zijn verdronken in de grote hoeveelheid bluswater.

Onzin, zegt een woordvoerder van het NIBRA. ,,Voor het koelen van brandwonden bestaat een standaardprocedure. Daarbij mag niet teveel water worden gebruikt en moet het spuitstuk van slang zijn ingesteld op nevel. Daarin kan niemand verdrinken.''

Minister De Grave (Defensie) wijst kritiek op de marechaussee af. In een notitie uit 1997 noemt het Arnhemse OM het vooronderzoek van de marechaussee ,,onzorgvuldig en onvolledig''.