Van Aartsen en kroonprins naar Tanzania

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en kroonprins Willem-Alexander wonen morgen namens de Nederlandse regering in Tanzania de begrafenis bij van de vroegere Tanzaniaanse president Nyerere. Volgende week dinsdag heeft Van Aartsen in Washington een gesprek met zijn Amerikaanse collega, Albright. Op de agenda staan de verhouding tussen de NAVO en de eigen Europese defensieinspanning (EVDI) en het VN-sanctiebeleid jegens Irak. Van belang daarbij is dat Nederland tijdelijk voorzitter van de Veiligheidsraad is en bovendien leiding geeft aan een speciale VN-sanctiecommissie voor Irak. Nederland is niet tevreden over de ,,onvoldoende'' medewerking van Indonesië aan het onderzoek naar de moord op de Nederlandse journalist Sander Thoenes op Oost-Timor. Van de vier verdachten is er één verhoord, gisteren, en dat pas na veel diplomatieke druk en persoonlijke interventies van Van Aartsen bij zijn Indonesische collega.