Taart in de vorm van hertenkop bij de ecomafia

Een selecte groep faunabeschermers haalde gisteren zijn hart op bij het Eerste Nationale Eet Geen Wild-diner. Op de Veluwe.

Het heeft iets van de strijd tussen de blauwe en de zwarte smurfen, zoals een van de gasten opmerkte. Het nimmer aflatende gevecht tussen dierenbeschermers en jagers, maar de arena is verplaatst. Niet langer het jachtterrein maar een luxueus restaurant is door de Stichting de faunabescherming – voorheen Kritisch faunabeheer geheten – gekozen als podium om de jagers het leven zuur te maken.

Het was nog een hele toer geweest op de Veluwe een locatie te vinden zonder geweien en geweren aan de muur. Toch kon gisteren ,,op een hagelschot afstand'' van het vroegere Jachtmuseum – nu museum voor natuurbeheer – zoals bestuurslid van Faunabescherming Niko Koffeman het uitdrukte, in kasteel Doorwerth het Eerste Nationale Eet Geen Wild-Diner worden gehouden.

Om te laten zien dat anti-jagers heus niet alleen maar van die vreugdeloze, overgeëngageerde types zijn die geeneens van een lekkere warme hap kunnen genieten, hadden de faunabeschermers het strijdtoneel verplaatst. Zo'n honderd prominente genodigden in tenue de ville, variërend van de gepensioneerde Amsterdamse rechter Clovis Cnoop Koopmans tot de hoofdredacteur van het trendy Vegetarische tijdschrift Sla Etcetera Ellen Ruwe, genoten gisteravond onder begeleiding van prachtige strijkmuziek van een vijfgangen anti-wild maaltijd.

,,We willen tegenwicht bieden aan de ongenuanceerde pr-campagne rond het eten van wild die volgende week weer van start gaat met de Wildweek'', zei Koffeman terwijl het voorgerecht van herfstdrift van pluksla, shiso, purper en ecologische schapenkaas met venkel, olijfsoesjes, soldaatjes en basilicumdressing werd uitgedeeld. Sinds een jaar of vijf wordt een week voor de opening van het jachtseizoen in restaurant De Echoput bij Apeldoorn door jagers, poeliers en de horeca een wilddiner georganiseerd.

Het Eet Geen Wild-diner was volledig vegetarisch. Niet omdat anti-jagers nooit vlees eten, verzekerde actievoerster van het eerste uur Rita Stockmann. Maar ze had het diner nu eenmaal zelf georganiseerd en zelf eet ze nooit vlees. Na het hoofdgerecht – veel paddestoelen en zongedroogde tomaten – werd de gasten uitgelegd dat het eten van wild niet alleen zielig is voor dieren maar ook knap beroerd voor mensen. Faunabescherming presenteerde een onderzoek waaruit blijkt dat 44 procent van het wild in de horeca micro-biologisch gezien niet acceptabel is. Het nuttigen ervan staat gelijk aan het consumeren van chemisch afval.

Na het toetje, een reuzentaart in de vorm van een hertenkop, werden de gasten gewaarschuwd dat ze eenmaal buiten konden worden lastiggevallen door jagers. En inderdaad, honderd meter buiten de kasteelpoort hielden lange slungels iedereen staande. ,,Bent u ook wezen eten bij de eco-mafia'', vroegen ze. Ze deelden dampende wildkroketten uit en pamfletten, ondertekend door de Faunawerkers van de Zuid-Veluwe, waarin er op werd gewezen dat ,,ook jagers van dieren houden vooral als ze lekker gemarineerd zijn klaargemaakt''. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging zegt niets met de tegenactie te maken te hebben. Die is waarschijnlijk door faunabescherming zelf georganiseerd. Woordvoerder Z. Lulof zei vanochtend ook niet te snappen waar die faunabeschermers zich zo druk om maken. ,,Vooral jagers eten wild. Als dat slecht is voor de gezondheid, zou de faunabescherming dat juist moeten stimuleren.''

    • Marcel Haenen