Regime in Servië: geen verkiezingen

Het bewind van de Joegoslavische president Miloševic wil niets weten van vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen, die door de verenigde oppositie worden geëist.

De Servische oppositie eist al maanden vervroegde verkiezingen. Vorige week hebben de oppositiepartijen zelfs hun aanzienlijke onderlinge meningsverschillen opzijgezet en gezamenlijk een lijst met voorwaarden voor eerlijke en vrije verkiezingen opgesteld.

Tot nu toe hadden woordvoerders van het bewind het denkbeeld van vervroegde verkiezingen niet met zoveel woorden van de hand gewezen. Gisteren gebeurde dat wel. Milovan Bojic, een woordvoerder van de regerende socialistische partij van Miloševic, zei het denkbeeld van verkiezingen ,,grappig'' te vinden. Die verkiezingen, zo ging hij verder, komen er niet omdat ,,de wederopbouw van het land prioriteit geniet''. ,,Zulke eisen illustreren de hulpeloosheid van de oppositie om iets te bereiken'', aldus Bojic in een vraaggesprek op de televisie. ,,De oppositie is verbijsterd over de fascinerende resultaten bij de wederopbouw van het land.''

De Servische vice-premier Vojislav Šešelj, leider van de ultra-nationalistische Radicale Partij, zei gisteren dat de politie in Servië harder moet optreden tegen de dagelijkse demonstraties, waarmee de oppositie de vervroegde verkiezingen wil afdwingen. ,,De politie moet onmiddellijk en meedogenloos reageren. Als betogers straten blokkeren, zullen we hen zelf aanhouden en aan de politie overdragen'', aldus Šešelj.

Ook de echtgenote van president Miloševic, Mira Markovic, wier partij Verenigd Joegoslavisch Links deel uitmaakt van de in Servië regerende coalitie, mengde zich gisteren in het debat. In een gesprek met een Italiaans weekblad maakte ze oppositieleider Zoran Djindjic uit voor ,,deserteur'', ,,lafaard'', ,,verrader'' en ,,de leider van alle NAVO-collaborateurs''.

In Belgrado is gisteren gemeld dat een begin is gemaakt met de leveranties van Russisch gas aan Joegoslavië. Het gas, bestemd voor de stadsverwarming, moet de Serviërs de komende winter door helpen. Rusland levert Joegoslavië per dag vijf miljoen kubieke meter, hetgeen volgens woordvoerders in Belgrado voldoende is om aan de behoefte te voldoen. Vorige week nog liet de Russische minister van Financiën weten dat de Hongaren – via wier grondgebied het gas wordt geleverd – zich tegen de leveranties aan Joegoslavië verzetten, zolang Belgrado niet voor het transit van het gas zou betalen. Die melding werd bevestigd door woordvoerders van het Hongaarse gas- en benzinebedrijf MOL.

Of met de Hongaarse autoriteiten inmiddels overeenstemming is bereikt is onduidelijk. Rusland heeft Joegoslavië vorige week een krediet van 150 miljoen dollar voor een programma van humanitaire hulp toegezegd. (Reuters, AP, AFP)