Reebok: beroerd werkklimaat

De arbeidsomstandigheden van de Amerikaanse fabrikant van sportartikelen Reebok in twee productievestigingen in Indonesië zijn beroerd, zo blijkt uit een onderzoek dat Reebok zelf heeft laten uitvoeren. Een tekort aan ventilatoren bezorgt werknemers hoofdpijn. Bovendien klagen ze over huidproblemen als gevolg van gebrekkige bescherming tegen schadelijke chemicaliën. In deze twee fabrieken maken 10.000 werknemers sportschoenen.

Uit de studie blijkt ook dat het overgrote deel van de vrouwen - meer dan 80 procent van de arbeidskrachten - werkzaam is in de lagere echelons.

Reebok was, samen met branchegenoten als Nike, sterk bekritiseerd wegens slechte arbeidsomstandigheden.

De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de VN verwelkomde gisteren eht feit dat Reebok inmiddels arbeidsstandaarden serieus lijkt te nemen. ,,De tijd is voorbij dat de fabrikanten zich konden indekken door te wijzen op de relatief hoge betalingen in deze lagelonenlanden. Als deze internationaal opererende concerns zich internationaal willen profileren, moeten ze ook internationale standaardnormen hanteren. Die gedachte dringt nu bij hen door'', aldus een ILO-woordvoerder.

Hij waarschuwt dat ,,ook de minder in het oog springende bedrijven zich aan de standaard dienen te confirmeren.'' (ANP)