Producenten tabak weer aangeklaagd

De Braziliaanse provincie Goiás heeft een rechtszaak aangespannen tegen twintig tabaksproducenten uit de Verenigde Staten. De provincie eist namens zieke rokers miljarden dollars schadevergoeding.

In de aanklacht, die bij een rechtbank in Miami werd ingediend, worden de tabaksproducenten ervan beschuldigd de gevaren van het roken en de verslavende werking van nicotine jarenlang moedwillig te hebben verzwegen. Na een soortgelijke aanklacht kwam de Amerikaanse tabaksindustrie vorig jaar november met 46 Amerikaanse staten overeen een schadevergoeding te betalen van 206 miljard dollar over een periode van 25 jaar.

Onder de aangeklaagden zijn de bedrijven Philip Morris Inc. en R.J. Reynolds Tobacco Co. Volgens advocaat Steven Marks, die Goiás (en intussen ook Venezuela) vertegenwoordigt, liepen gesprekken met medewerkers van Philip Morris uit op een ,,regelrechte ramp''.

Guatemala, Bolivia, Nicaragua, Panama en de Braziliaanse provincie Rio de Janeiro hebben ook rechtszaken lopen tegen tabaksproducenten. (AP)