Parlementair onderzoek naar Elgin marbles

Een Britse parlementaire commissie gaat de teruggave aan Griekenland van de beroemde Elgin marbles onderzoeken. Dit meldt de Britse krant The Guardian vandaag. De commissie zal onderzoek doen naar een lijst van vooraanstaande kunstwerken in Britse musea en galeries, die gestolen of anderszins op dubieuze wijze verworven zijn. Voorzitter Gerald Kaufman zegt in The Guardian dat de Elgin marbles zeker op de lijst zullen figureren. De beelden, waaronder een deel van het fries van het Parthenon in Athene, werden naar Engeland meegenomen door de diplomaat Lord Elgin, die ze in 1916 verkocht aan de Britse staat. Sindsdien zijn ze te bezichtigen in het British Museum. In 1998 barstte een storm van kritiek op het museum los, toen bekend werd dat het in 1939 schoonmakers had omgekocht om de beelden wit te schrobben.