ORLANDO VOORN

De Nederlandse dj Orlando Voorn is al muzikant sinds 1983, maar zijn naam is nog altijd redelijk onbekend. Dat zal komen doordat hij zich achter vele identiteiten verschuilt. Zo is hij Nighttripper, Baruka en Frequency. Maar nu is er dan Redeye, gemaakt onder zijn eigen naam. En al speelt hij meerdere eigentijdse stromingen (drum `n bass, techno), uit alles spreekt zijn persoonlijke invloed. Als Voorn drum `n bass maakt is het resultaat doorleefd en eigen, en niet uitsluitend een ritme-gimmick.

Hij slaagt er in om de asymmetrische ritmes die nu eenmaal bij drum `n bass horen tegenwicht te geven. Door de ruimtelijke zinderingen en de `dubbele' ritmelijnen die als coulissen achter elkaar lijken te staan wordt de muziek soepeler en toegankelijker. In het mooie openingsnummer Fresh Sweet Song gebruikte hij een sampletje van de stem van Gladys Knight in haar Georgia On My Mind, dat als haperende lettergreep kwistig tussen de ritmes door is gestrooid. Het effect van Knight is niet alleen grappig maar ook ritmisch en opzwepend.

De muziek op Redeye is afwisselend instrumentaal, en opgesierd door stemmen. Beide categorieën zijn geweldig ingevuld. Voorn heeft de tijd naar zijn hand gezet.

Orlando Voorn. Redeye (Bou 1)

    • Hester Carvalho