Opnieuw fusie banken in Spanje

De Madrileense beurs heeft vanochtend de notering opgeschort van de Banco Bilbao Vizcaya (BBV) en Argentaria, de nummers twee en drie op de Spaanse markt, als gevolg van fusiebesprekingen tussen beide banken.

De fusie zou vanmiddag, na afloop van een gezamenlijke vergaderingen van beide bankbesturen, nader worden toegelicht.

Het samengaan van beide banken werd vanochtend in financiële kringen in Madrid beschouwd als een reactie op het samengaan van de Banco Santander en de Banco Central Hispano (BCH) in de nieuwe `superbank' Banco Santander Central Hispano (BSCH) in januari van dit jaar. BSCH heeft circa twintig procent van de Spaanse bankenmarkt in handen. De nieuwe combinatie komt met een marktaandeel van circa zeventien procent op de tweede plaats.

Al geruime tijd was Spanje in afwachting wat met name de BBV-bank zou doen in reactie op de fusie van Santander en BCH. Mogelijke fusiepartners waren daarbij de voormalige staatsbank Argentaria en de aanzienlijk kleinere, maar rendabele Banco Popular. Met de aangekondigde fusie dreigt laatstgenoemde bank buiten de boot te vallen.

In de eerste commentaren werd de nieuwe fusie positief beoordeeld in het licht van de internationale expansie van de Spaanse banken. Van BBV is bekend dat de bank aspiraties heeft om uit te breiden in Zuid-Europa. Al eerder nam de BBV een participatie in het geprivatiseerde Franse Crédit Lyonnais, terwij de bak tevens tien procent bezit in de Italiaanse Banca Nazionale del Lavoro (BNL). De fusie zou het financiële draagvlak voor verdere internationale uitbreiding vergroten. Uit oogpunt van werkgelegenheid en een beperktere keuze tussen banken in Spanje werden hier en daar wat kritische kanttekeningen geplaatst.

Juist gisteren werd bekend dat de Catalaanse spaarbank La Caixa zich de afgelopen maanden voor 2,6 procent heeft ingekocht in de Deutsche Bank. De bank zou hiervoor een bedrag van ruim twee miljard gulden hebben vrijgemaakt. Het ligt in de bedoeling om het aandeel verder uit te breiden tot drie procent. Als verklaring gaf La Caixa de vooruitzichten op koerswinst van het aandeel Deutsche.

    • Steven Adolf