Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Negen jaar cel na `onnozel verkeersincident'

Het was eigenlijk niet meer dan ,,een onnozel verkeersincident''. De rechtbank van Amsterdam omschreef gisteren de doodslag op de dertigjarige Marc Breunis als een ,,buitensporig agressieve daad''. De rechtbank veroordeelde de 36-jarige Amsterdammer Martin B. daarom tot negen jaar gevangenisstraf. De officier van justitie had tien jaar geëist.

Marc Breunis werd op 22 juni om het leven gebracht op de brug tussen de Nassaukade en de Spaarndammerstraat in Amsterdam. Hij had ruzie gekregen met B. en diens broer. De broers hadden de fietsende Breunis op een brommer op de Haarlemmerdijk licht aangereden. Na een opmerking van Breunis (,,die rotbrommer'') ontstond een korte schermutseling waarbij enige klappen vielen. Even later kwamen de drie elkaar weer tegen. Daar schoot Martin B. de fietser van een afstand van 75 centimeter met een revolver in de buik.

Volgens de rechtbank stond de agressieve reactie van B. in een geen enkele verhouding met de gebeurtenissen daarvoor. B. verkeerde onder invloed van alcohol en cannabis. Hij droeg een vuurwapen bij zich omdat hij zich naar eigen zeggen onveilig voelde in Amsterdam.

De vader van Marc Breunis verklaarde gisteren na de uitspraak tevreden te zijn met de straf. ,,Dit is een passende straf die ons enige genoegdoening geeft'', aldus H. Breunis. Na de dood van zijn zoon is Breunis zich actief gaan inzetten voor de veiligheid in het stadsdeel Westerpark. Op zijn initiatief begint het stadsdeel met veiligheidsprojecten. Binnenkort wordt er een bijeenkomst gehouden waar bewoners van het stadsdeel hun wensen op dit terrein kunnen uiten.

Advocaat S. van der Woude vindt de straf van negen jaar voor zijn cliënt Martin B. ,,pittig''. Volgens hem heeft de rechter sterk de publieke verontwaardiging over zinloos geweld laten meewegen. Op de zitting twee weken geleden verklaarde hij vier jaar een redelijke straf te vinden, onder meer omdat B. verminderd toerekeningsvatbaar was geweest.

Of B. in hoger beroep gaat, kon Van der Woude gisteren nog niet zeggen.