Moskou bezorgd over `nieuwe kernwapenrace'

Rusland voelt niets voor het Amerikaanse voorstel een belangrijk wapenbeheersingsverdrag zodanig te wijzigen dat de Amerikanen een `ruimteschild' tegen inkomende raketten kunnen bouwen, in ruil waarvoor ze de Russen zullen helpen bij de voltooiing van een radarsysteem. Rusland sprak zich gisteren scherp uit tegen elke wijziging van het ABM-verdrag (Antiballistic Missile Treaty) uit 1972. Dit verdrag beperkt de mogelijkheden een verdedigingssysteem tegen een raketaanval te bouwen. Een wijziging van het ABM-verdrag kan de wereld in een nieuwe kernwapenrace storten, waarschuwde Rusland. De Amerikanen hebben gezegd het te willen wijzigen, zodat ze een `anti-raketschild' kunnen bouwen. Niet omdat ze bang zijn voor een Russische aanval, maar om zich te kunnen verdedigen tegen eventuele aanvallen van landen als Noord-Korea en Irak. Om dat te onderstrepen, hebben ze aangeboden Rusland te helpen bij het voltooien van een radarsysteem waarmee raketten vroegtijdig kunnen worden ontdekt. De Russische ongerustheid over de Amerikaanse bedoelingen is afgelopen week nog toegenomen toen de Senaat het verdrag over de stopzetting van kernproeven van de hand wees. (AP)