Jiang Zemin overnacht bij de Britse vorstin

De Chinese president Jiang Zemin is vandaag begonnen aan een vierdaags bezoek aan Groot-Brittannië. Hij overnacht als gast van koningin Elizabeth in Buckingham Palace, een eer die weinig buitenlandse gasten te beurt valt sinds in de jaren tachtig het Roemeense echtpaar Elena en Nicolae Ceausescu talrijke kostbaarheden uit de koninklijke verblijven ontvreemdde.

Het met veel ceremonieel omgeven bezoek is onderdeel van een rondreis van zeventien dagen. Daarbij zal de Chinese leider ook Frankrijk, Portugal, Marokko, Algerije en Saoedi-Arabië aandoen.

Jiang Zemin is het eerste Chinese staatshoofd dat Groot-Brittannië bezoekt. De Britse regering grijpt het bezoek aan om de relaties met Peking te verbeteren. Die liepen forse schade op door het NAVO-bombardement van de Chinese ambassade in Belgrado ten tijde van de Kosovo-oorlog.

Mensenrechtengroepen uit Tibet en van de religieuze sekte Falung Gong verwijten de Britse regering slechts oog te hebben voor goede betrekkingen en voor de grote afzetmarkt in China, en niet voor schendingen van de rechten van de mens.

Sommige mensenrechtenactivisten hadden zich gisteravond al verzameld bij het hotel waar Jiang Zemin en zijn entourage voor aanvang van het bezoek overnachtten. Ze protesteerden tegen de bezetting door China van Tibet en de recente maatregelen tegen de Falung Gong-sekte. Aan de vooravond van zijn bezoek beloofde Jiang Zemin in een vraaggesprek met The Times, dat hij een ontmoeting met de Dalai Lama zou hebben, de politieke en geestelijke leider van de Tibetanen. De Dalai Lama zou dan wel eerst moeten bevestigen dat zowel Tibet als Taiwan deel uitmaakt van China.

Vanmiddag en vanavond zouden koningin Elizabeth en prins Philip de Chinese gasten ontvangen voor respectievelijk een lunch en staatsbanket.

Jiang Zemin, wordt vergezeld door zijn vrouw Wang Yeping alsmede vice-premier Qian Qichen en minister van Buitenlandse Zaken Tang Jiaxuan. Het bezoek voorziet in een uitgebreid cultureel programma met een Shakespeare-voorstelling, de Millennium Dome en een wandeling door Cambridge.

Jiang Zemin heeft Portugal in zijn reisschema opgenomen omdat dit land eind dit jaar zijn overzees gebiedsdeel Macãu aan China zal overdragen. (Reuters, AP)