Internationaal

LONDEN

Wachten op de Amerikaanse inflatiecijfers was vanmorgen het devies op de Europese beurzen. Vanmiddag om half drie zou de consumentenprijsindex van de VS worden gepubliceerd, en dus liep de handel op kousevoeten. Het verdeelde beeld dat Wall Street gisteren vertoonde – de Dow herstelde licht, maar de Nasdaq daalde verder – gaf weinig richting aan de handel in Europa, waar de beurzen vanmorgen slechts met moeite een stijging konden laten zien.

Londen was 0,8 procent hoger op een FTSE-index van 5916 punten. Interesse van Mannesmann in de Britse GSM-operator Orange stuurde de koers van Orange met 6 procent omhoog, terwijl concurrent Vodafone met 2,7 procent terugmoest.

FRANKFURT

Op de Duitse beurs moest Mannesmann na bevestiging van het bericht dat het Orange wil kopen juist met 3,2 procent terug. De grote concurrent Deutsche Telekom profiteerde in Frankfurt met een stijging van 2,2 procent. Winnaars en verliezers hielden elkaar ook over een breder front in balans, waardoor de DAX-index met slechts 0,2 procent omhoog kon tot 5167 punten.

PARIJS

Weinig bedrijfsnieuws veroordeelde de Parijse beurs vanmorgen tot een afwachtende houding. De CAC-index was 0,6 procent hoger op 4523 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio verkeerde vanmorgen in onzekerheid over ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Het Nikkei-gemiddelde zakte 21,16 punten (0,12 procent) tot 17.254,17. Beleggers in Azië werden niet geïnspireerd door het hogere slot van New York. Het waren vooral de buitenlandse investeerders die de Nikkei in de min drukten. Interesse was er daarentegen van Japanse kant voor technologiefondsen. Op de overige beurzen in het Verre Oosten was de stemming ook afwachtend. In Hongkong eindigde de Hang-Sengindex 1,3 procent lager, en de Australische aandelenkoersen daalden gemiddeld 0,6 procent. De beursindex in Zuid-Korea sloot 1,8 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York voerde gisteren een verwoed gevecht om boven de grens van 10.000 punten te eindigen. Dat lukte uiteindelijk. Het Dow Jones-gemiddelde liet zelfs een bescheiden winst zien van 96,57 punten (0,96 procent) op 10.116,28.

Het gemiddelde zakte gedurende de handelsdag twee keer beneden de 10.000 punten. Wall Street gaf een verdeeld beeld. De Nasdaq-index, waar de grote technologiefondsen in meetellen, daalde met 1,6 procent. Nabeurs gaf computermaker Dell een winstwaarschuwing. Handelaren keken uit naar de consumentenprijsindex en een nieuwe toespraak van centrale bankier Greenspan.