GLUREN MET WEBCAMS

Sommigen zien er wat griezelig uit, anderen zijn heel saai om naar te kijken of in hevige mate geobsedeerd door seks. Personen die zich 24 uur per dag laten bekijken komen vrij veel voor op Internet. Een webcam voor een paar honderd gulden is dan ook voldoende om jezelf via het laagdrempelige medium te presenteren. De meesten zijn niet te beroerd om ook minder flatteuze, seksuele en/of gênante momenten met de Internetbevolking te delen.

De motivatie van deze webcamberoemdheden is nogal eens verschillend. In ieder geval trekken ze er grote hoeveelheden bezoekers mee, hetgeen op zijn beurt geldschieters lokt. Op veel sites waar webcams voorkomen, wemelt het van de reclame-`banners'. Sommigen exploiteren zichzelf door digitale foto's te verkopen of T-shirts met bijvoorbeeld het adres van hun site.

De meeste webcampersoonlijkheden zijn Amerikanen. In Nederland is de hype om je leven continu aan iedereen te tonen nog nauwelijks doorgedrongen. Weliswaar zijn al wel heel wat webcams in omloop, zoals blijkt uit de `Dutch Webcamring' die 142 leden telt. Maar veelal tonen deze huisdieren (rottweilers en poezen), familietaferelen (vader achter de computer, moeder brengt thee), workaholics of computerfreaks. Ook populair zijn de weercams waarmee te zien is hoe het staat met de lucht boven bijvoorbeeld Heemskerk of Zandvoort. Een enkele webcam is seksueel getint, maar daarvoor moet de bezoeker vaak geld betalen.

Waarom Nederland zo weinig cam-bekendheden heeft die de hele dag op het scherm gevolgd kunnen worden? Het zal te maken hebben met de kosten. De computer moet voorturend online zijn en in tegenstelling tot veel andere landen betaal je hier in de meeste gevallen daarvoor nog telefoontikken. Of wellicht vinden Nederlanders roem minder belangrijk.

(Tekst Lukas Keijser, beeld Dutch Webcamring:

people.a2000.nl/veen/ring)

    • Lukas Keijser