Gemenebest schorst Pakistan

Het Gemenebest heeft Pakistan gisteren wegens de militaire staatsgreep van vorige week de facto als lid geschorst en uitgesloten van de bijeenkomst van regeringsleiders die volgende maand in Zuid-Afrika plaatsheeft. De formele schorsing zal op de top in Zuid-Afrika haar beslag krijgen. In een verklaring die werd uitgegeven na afloop van besprekingen in Londen maakte de acht leden tellende ministeriële actiegroep bekend ,,de ongrondwettige omverwerping van de democratisch gekozen regering van Pakistan unaniem te veroordelen''. Het Gemenebest schortte tevens alle nieuwe technische hulp op die door de militaire regering is gevraagd. Pakistan heeft de beslissing als ,,oneerlijk'' gebrandmerkt en het Gemenebest van een voorkeur voor het buurland India beticht. (Reuters, AP)