Een heimelijk verlangen naar internationale roem

Ruud van Nistelrooy was vorig seizoen topscorer met 31 doelpunten. De spits van PSV staat na acht duels al op vijftien goals. ,,Ik ben bereid financiële risico's te nemen om hem voor PSV te behouden'', zegt voorzitter Van Raaij.

De schoonheid is momenteel ondergeschikt aan het rendement en dus maakt Ruud van Nistelrooy zijn doelpunten voor PSV net zo lief met de hand als vanaf de penaltystip. Maar ze telden wel tegen FC Den Bosch en zo liet de 23-jarige aanvaller zondag alweer zijn vijftiende treffer van dit seizoen aantekenen. Als Van Nistelrooy het moyenne van bijna twee treffers per wedstrijd kan volhouden, zou hij dit seizoen op 60 doelpunten uitkomen. Toch denkt hij zelfs nog niet aan het record van Coen Dillen, die in het seizoen 1956-'57 43 keer scoorde. ,,Volgens is mij dat record in deze tijd niet te overtreffen'', zegt Van Nistelrooy.

PSV is momenteel zo oppermachtig in de eredivisie dat Van Nistelrooy de aangewezen persoon is om het tegendeel te bewijzen. ,,Vorig seizoen had ik negentien wedstrijden nodig om vijftien keer te scoren'', beseft de Brabantse spits. ,,Het is vooral de verdienste van de ploeg dat ik nu al na acht duels hetzelfde aantal heb bereikt. De hand van coach Erik Gerets is duidelijk zichtbaar in de speelwijze. Nilis en ik profiteren optimaal van ons circulatievoetbal. Ik heb hoge verwachtingen gewekt. Toch spreek ik bewust niet uit dat ik op het record van Dillen jaag, dat kan alleen maar tegen mij werken. Over het maken van doelpunten moet je niet nadenken en PSV is gelukkig niet alleen afhankelijk van mijn goals.''

Zeker niet in Nederland, waar de Brabanders in acht duels al veertig treffers lieten noteren. Schrijnend is het contrast met de positie van PSV in de Champions League, waar Van Nistelrooy in groep F alleen een strafschop benutte tegen Valencia. ,,Ik merk nu hoe groot het verschil in niveau is tussen de Nederlandse eredivisie en het Europese voetbal'', erkent de reservespits van Oranje. ,,Vijf keer hebben we in de nationale competitie met minimaal vijf goals verschil gewonnen, terwijl in de Champions League één goal beslissend kan zijn. Op dat podium wordt veel compacter gespeeld. In duels met ploegen als FC Den Bosch creëren we met speels gemak handenvol kansen, in de Champions League gaat het om één of twee momenten en dan moet je toeslaan.''

Dat zal PSV morgenavond in Glasgow zeker moeten doen om meer dan een bijrol te spelen in de Champions League. Van Nistelrooy: ,,We zijn er op gebrand onze vorm in de eredivisie ook eens te tonen in Europa. We mikken nog steeds op de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de UEFA Cup. Als we compleet zijn, kunnen we ook in Europees verband met de besten meedoen, daar ben ik van overtuigd. We hebben zowel tegen Valencia als tegen Glasgow Rangers in een aangepaste opstelling moeten spelen en dat werd meteen afgestraft.''

Elk doelpunt van Van Nistelrooy – sinds zijn debuut bij FC Den Bosch in 1993 staat hij op 76 goals in 142 competitiewedstrijden bij Den Bosch, Heerenveen en PSV – voedt de belangstelling van gerenommeerde clubs in het buitenland.

Van Nistelrooy is de Nederlandse competitie allang ontgroeid. Hoe groot is de kans dat hij ook volgend seizoen bij PSV speelt? ,,Mijn toekomst ligt bij PSV'', klinkt het aarzelend. ,,Natuurlijk denk ook ik wel eens aan een avontuur in het buitenland. Maar het gevoel moet goed zijn. Naar mijn idee werk ik nog steeds toe naar het niveau dat nodig is om ook in een sterke buitenlandse competitie te presteren. Ik denk dat ik nog een jaar nodig heb en daarom zie ik mezelf nog wel een seizoen bij PSV spelen.''

Maar de twijfel overheerst bij de even sierlijke als doeltreffende spits. ,,Ik ben eerlijk tegen de leiding van PSV'', zegt Van Nistelrooy. ,,Ik weet nog niet voor honderd procent zeker dat ik na dit seizoen blijf, maar ik zeg ook niet dat ik vertrek.'' Laat PSV hem eventueel al in de winterstop gaan om een riante transfersom van bijvoorbeeld veertig miljoen gulden te bedingen, die na de mogelijke invoering van de nieuwe FIFA-regel beduidend lager zal liggen? PSV-voorzitter Harry van Raaij schreeuwde al moord en brand over het volgens hem dreigende onrecht voor de topclubs als de krankzinnige transferbedragen tot het verleden behoren.

Toch peinst Van Raaij er niet over Van Nistelrooy nu al in de etalage te zetten. ,,Van Nistelrooy is voor PSV zo belangrijk dat ik hem per se wil behouden voor de club'', verklaart hij namens het bestuur. ,,Het is dan ook uitgesloten dat Ruud halverwege dit seizoen vertrekt. Mogelijk lijden we financiële schade door dat besluit. Maar ik ben bereid dat risico te nemen. Eindelijk staat PSV weer bovenaan in de eredivisie. Ik ga het elftal nu toch niet op essentiële punten afbreken om snel veel geld te verdienen? Dan is PSV niet geloofwaardig.''

Lachend zei coach Gerets na het duel met FC Den Bosch dat hij Van Nistelrooy ,,nog niet voor 120 miljoen gulden wil laten gaan''. En de licht aan zijn knie geblesseerde aanvaller mag van hem zelfs twee dagen in een stoel blijven zitten in plaats van te trainen, als hij morgenavond maar scoort tegen de Rangers. Maar zullen die liefdesverklaringen niet snel worden verdreven door commerciële belangen als de Europese Unie zijn zin krijgt en het transfersysteem in het internationale voetbal drastisch wordt gewijzigd?

Van Raaij zegt zich niet te laten leiden door het schrikbeeld dat Van Nistelrooy straks voor een `fooi' van pakweg zes miljoen gulden kan vertrekken. ,,Want de besluitvorming over de wijziging van het transfersysteem is nog in een prematuur stadium'', concludeert de voorzitter van PSV. ,,Voorlopig ligt slechts een brief van de Europese Commissie op tafel, waarin de FIFA wordt verzocht een werkgroep te formeren. Het standpunt van de Europese Unie hoeft nog niet automatisch te worden overgenomen door de FIFA. Maar de topclubs zullen zich met alle macht moeten verzetten tegen een voorstel, dat hun bestaansrecht ondermijnt.''

    • Robèrt Misset