Damrak wacht op Amerikaans inflatiecijfer

In navolging van Wall Street schommelde het Damrak vanmorgen tussen winst en verlies. Beleggers waren in afwachting van cruciale cijfers over de Amerikaanse inflatie die vanmiddag werden gepubliceerd.

Handelaren verwachtten gemiddeld een toename van de Amerikaanse consumentenprijsindex met 0,4 procent van augustus op september. Dat zou de inflatie tussen de 2,5 procent en 2,6 procent op jaarbasis brengen. Elk tiende procent dat de inflatie meer blijkt te zijn toegenomen op maandbasis vertaalt zich op dit moment als een tiende procent meer inflatie op jaarbasis. Een inflatiecijfer boven de 2,5 procent is niet in overeenstemming met het informele doel van de Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, en zou een verhoging van de Amerikaanse geldmarktrente kunnen uitlokken.

De stemming op de obligatiemarkt was beduidend minder goed. Het rendement op de tienjarige Nederlandse staatsobligatie, dat onder invloed van de koersdalingen op de effectenbeurzen iets was gedaald, bewoog zich vanmorgen met een waarde van 5,59 procent wederom in de richting van de 5,6 procent.

Hulp kreeg het Damrak wel van de dollar die zich, onder invloed van het aarzelende herstel van de koersen gisteren op Wall Street, weer wat sterker toonde op 1,0820 dollar per euro.

Al met al vond de AEX rond het middaguur een evenwicht op 531,8 punten, 2,65 punten (0,5 procent) hoger dan het slot van gisteren.

Veel handel kende het Damrak vanochtend niet. De onzekerheid over de richting van de rente eiste haar tol onder de financiële fondsen, die zonder uitzondering lager noteerden. Fortis was van hen de grootste daler, en noteerde 1,2 procent lager op 29,31 euro.

Endemol was een van de weinige fondsen waarin de markt duidelijk vertrouwen had. Het amusementsconcern had voorbeurs een winstgroei van 20 procent bekendgemaakt. Ook de vooruitzichten stonden de beleggers wel aan. Het aandeel klom precies 1 euro op 30,75 euro.

Het tegengestelde gold voor VNU, dat een half procent terug moest op 30,59 euro nadat bleek dat de concurrentiewaakhond NMA eerst een onderzoek wil doen naar de gevolgen van de verkoop van de regionale kranten aan Wegener Arcade. VNU noteert nu een kwart onder zijn koerspiek van 41 euro van 16 juni dit jaar. Wegener had er, met een koersstijging van 10 eurocent tot 12,20 euro, opmerkelijk weinig last van.

De zwaargewichten zorgden er in de ochtenduren voor dat de index weinig uitschieters vertoonde. Unilever en Koninklijke Olie beleefden een technisch herstel. Het energieconcern pakte 61 eurocent op 53,37, terwijl de was- en voedingsmiddelfabrikant 70 eurocent aandikte op 59,25.

Voor Philips gold hetzelfde. Het elektronicaconcern maakt overmorgen in Amsterdam zijn kwartaalcijfers bekend. Op de beurs werden de aandelen 1,55 euro duurder op 88,40.