Clinton botst opnieuw met Republikeinen

President Clinton is opnieuw met de Republikeinen in aanvaring gekomen over het buitenlandse beleid. Gisteren sprak de president zijn veto uit over een Republikeins begrotingsvoorstel voor financiële hulp aan het buitenland.

Met de 12,6 miljard dollar die de Republikeinen het komende jaar willen uittrekken voor buitenlandse hulp kunnen de VS niet voldoen aan hun verplichtingen jegens het buitenland, aldus Clinton, die sprak van het ,,het volgende grote hoofdstuk van het nieuwe Amerikaanse isolationisme'' dat de Republikeinen volgens de president propageren.

Het `vorige hoofdstuk' was de afwijzing vorige week van het kernstopverdrag in de door de Republikeinen gedomineerde Senaat. Clinton hechtte veel waarde aan dat verdrag, dat het houden van kernproeven verbiedt. De afwijzing ervan wordt beschouwd als tegenslag voor internationale wapenbeheersing en heeft volgens waarnemers het imago van de VS in de wereld ernstig aangetast.

Volgens Clinton ging het Republikeinse begrotingsvoorstel voor buitenlandse hulp vooral ten koste van het vredesakkoord van Wye tussen Israel en de Palestijnen. ,,We kunnen van staten in onrustige delen van de wereld, zoals het Midden-Oosten, niet verwachten dat ze vooruitgang boeken met hun vredesproces als wij de door ons gemaakte afspraken niet nakomen'', zei gisteren Joe Lockhart, woordvoerder van het Witte Huis.

Het begrotingsvoorstel is een van de dertien die door het Congres moeten worden goedgekeurd om de Amerikaanse overheid te financieren voor het fiscale jaar dat op 1 oktober al is begonnen. Clinton nodigde de Republikeinen gisteren uit voor overleg met het oogpunt situaties te voorkomen zoals in 1995, toen de Amerikaanse overheid tot tweemaal toe langere tijd platlag als gevolg van onenigheid over het budget.

De Republikeinen zijn op de uitnodiging ingegaan in de wetenschap dat ze niet aan een vereiste tweederde meerderheid kunnen komen om Clintons veto nietig te verklaren, aldus The Washington Post. Vandaag heeft het overleg plaats. Belangrijk struikelblok is het onderwijs. De Democraten willen dat het budget hiervoor strak in de hand wordt gehouden door de centrale overheid en dat het wordt besteed aan extra leerkrachten en kleinere klassen. De Republikeinen willen lokale overheden de vrije hand geven in de besteding ervan. (AFP, AP)