Biedprijs voor Bouwfonds doorgelicht

Een groep van twaalf kritische gemeenten hebben het accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers ingeschakeld om het recente bod van ABN Amro op Bouwfonds Nederlandse Gemeenten tegen het licht te houden. Door het onderzoek, dat eind deze maand moet zijn afgerond, willen de gemeenten bekijken of zij als aandeelhouder van Bouwfonds voldoende geld geboden krijgen.

Dit heeft de Delftse wethouder M. Oosten van financiën namens de gemeenten gisteren bekendgemaakt. De verschillende steden, waaronder naast Delft ook Apeldoorn en Leiden, zeggen zelf niet voldoende kennis te hebben om het bod van ABN Amro te kunnen beoordelen. ,,Wij willen niet alleen met het positieve advies van Bouwfonds zelf naar onze gemeenteraden stappen', aldus Oosten. ,,Na het onderzoek van Price hebben we iets om over na te denken''.

Pikant is dat de kritische gemeenten samen meer dan vijftien procent van de aandelen hebben waardoor zij in staat zijn het bod van ABN Amro te blokkeren. Deze bank wil 2,7 miljard gulden betalen voor het Bouwfonds, dat behalve hypotheekverstrekker ook projectontwikkelaar is. Het bod van ABN Amro loopt op 14 januari af en de bank zet de overname door als het 85 procent van de stukken bezit. Volgens Oosten komt die deadline niet in gevaar.