`Australiërs hebben meeste aandelen'

De grootste aandelenuitgifte in de geschiedenis van Australië heeft er gisteren toe geleid dat nu 43,3 procent van de huishoudens in het land effecten bezit. Na de verkoop van ruim 2,1 miljard aandelen van het nationale telecombedrijf Telstra is Australië volgens minister John Fahey van Financiën het land met naar verhouding de meeste aandeelhouders ter wereld.

De emissie van het 17-procentsbelang heeft de schatkist ruim 16 miljard Australische dollar (circa 22 miljard gulden) opgeleverd. Ruim 50 procent is nog staatsbezit. De uitgifte kwam op een moeilijk moment. De effectenbeurs van Sydney gleed gisteren mee in de wereldwijde beursmalaise en sloot 2,3 procent lager. Het aandeel Telstra sloot op 7,37 dollar. Dat betekende een licht verlies voor particuliere beleggers. Die kregen hun aandelen toegewezen voor 7,40 dollar. Institutionele beleggers moesten 7,80 dollar betalen. (ANP)