Williams vernedert Hingis

Steeds nadrukkelijker jaagt Venus Williams op de tennistroon van Martina Hingis. Met veel machtsvertoon versloeg de 19-jarige Amerikaanse de even oude nummer 1 van de wereld in eigen huis. Hingis was in de finale van het toernooi in Zürich in twee sets (6-3 en 6-4) kansloos tegen de nummer drie, die haar als tweede gerangschikte landgenote Davenport in het vizier krijgt. Bij de mannen zegevierde Greg Rusedski in Wenen en Marcelo Rios in Singapore.

Richard Krajicek verloor in Wenen in de halve finales met 7-6 en 6-4 van Nicolas Kiefer. In de eerste set had de 27-jarige Hagenaar op 4-4 maar liefst zeven breakpoints onbenut gelaten en in de tiebreak (11-9) verspeelde hij een setpoint. In de finale boog de 22-jarige Duitser echter voor het opslaggeweld van de ontketende Greg Rusedski, die een 2-0 achterstand in sets repareerde: 6-7, 2-6, 6-3, 7-5 en 6-4. De winnaar van de Grand Slamcup in München revancheerde zich daarmee voor zijn nederlaag tegen Kiefer in Basel.

Rusedski maakte de partij uit met zijn 32ste ace. In Basel had Rusedski Kiefer nog beschuldigd van onsportief gedrag. De finale duurde drie uur en 40 minuten. Het was de langste partij ooit in Wenen. Kiefer baalde na afloop. ,,Ik heb verschrikkelijk veel kansen laten liggen,'' mopperde hij. Rusedski genoot de steun van het publiek. ,,De toeschouwers hielden mij keer op keer in de partij.'' Ondanks de nederlaag kreeg Kiefer uitzicht op de ATP-titelstrijd in Hannover, niet ver van zijn geboorteplaats Holzminden. Met overwinningen op de als eerste geplaatste Rus Kafelnikov en Krajicek verdiende hij veel bonuspunten.

Marcelo Rios verdedigde met succes zijn titel in Singapore. De Chileense baseliner overmeesterde in een uur en 32 minuten de Zweedse qualifier Joakim Tillström met 6-2 en 7-6. De verliezende finalist oogde vermoeid na twee partijen over drie sets. De forehand van Rios werkte dodelijk precies. De zege in Singapore bracht kostbare punten voor de Chileen, die zich handhaafde op de zevende plaats van de wereldranglijst.