WARM EN KOUD SPINAZIEGERECHT

De handigste pan om spinazie in gaar te maken is een wok. Met behulp van twee grote pollepels is de spinazie handig om te scheppen, zonder dat de blaadjes uit de pan vliegen. In de wok wordt een beetje olie gegoten die wordt verwarmd. Daarna kan de berg spinazie, eventueel met knoflook uit de knijper, in de wok gestort worden. Na wat spinazieomwentelingen is deze groente aangenaam beetgaar. Vandaag een warm en een koud spinaziegerecht: warme spinazie met gerookte kip en appel en (koude) spinaziesla met chorizo en hazelnoten. De recepten van deze gerechten zijn voor 4 personen. Reken voor een hoofdgerecht op ongeveer 500 gram spinazie per persoon. Spinazie slinkt enorm. Voor een bijgerecht of voorgerecht is 250 gram per persoon genoeg. Wordt de spinazie niet gekookt of gebakken dan is 100 gram per persoon voldoende. Snijd de geschilde appel waar het klokhuis uit is weggesneden in schijfjes. Bak de appel in boter lichtbruin. Snijd de gerookte kip in plakjes. Roerbak de goed gewassen en uitgelekte spinazie in de wok. Strooi er zout op. Stort de beetgare spinazie in een vergiet. Leg een bordje op de spinazie in het vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Schep de spinazie in een voorverwarmde schaal. Leg er de warme appelschijfjes en de met peper bestrooide kip op. Meteen opdienen.

Nu volgt de bereiding van de spinaziesalade: Was en droog de spinazieblaadjes. Rooster de blanke hazelnoten in enkele druppels olie in een koekenpan lichtbruin. Maak de radijs schoon. Snijd de chorizo in dunne plakken. Maak een vinaigrette van de olie en het citroensap of de azijn en zout en peper.

Verdeel de spinaziebladen over de borden. Leg de plakjes chorizo en radijsjes op de spinazie. Giet vinaigrette over de salade en strooi er ten slotte de hazelnoten op.

    • Anne Scheepmaker