Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

`Piep', zei zijn telefoon.

`3-0', sprak hij droog, nadat hij op zijn GSM had gekeken. Hij heeft een abonnement op voetbaluitslagen en wordt gewaarschuwd als PSV scoort. Je kan je mobieltje ook op Ajax instellen of op Feyenoord. Zo heeft hij de telefoon van zijn vader op Ajax geprogrammeerd, terwijl de goede man in hart en nieren Feyenoorder is. Vader weet niet hoe hij de `uitslag' eruit krijgt en wordt op de raarste momenten geconfronteerd met de club die hij al vanaf zijn veertiende haat.

Gisteravond ging de telefoon. Een vriend. `Je moet straks op de bal van De Cler letten'. Hij had de blunder al op Canal+ gezien. NEC-Ajax was daar live! Later zag ik de samenvatting van dit ziekenfondspotje bij de NOS en prees mijzelf gelukkig dat ik de wedstrijd niet helemaal had hoeven zien. Mijn zoontje smeekt mij wekelijks om het Kees Jansmakanaal (`iedereen heeft het'), maar ik wil het niet. Ik wil NEC-Ajax niet `live' zien. En Willem II-Vitesse zeker niet, laat staan RKC-Heerenveen. Ik wil een half uur Studio Sport en dan ben ik voor de hele week bijgevoetbald. Maar het kan niet meer. Op het moment dat Van Nistelrooy scoort, piepen honderdduizenden telefoontjes plus zo'n vijftigduizend horloges. Zo'n klokje heet een message-watch!

Iedereen zit boordevol voetbal. `Barcelona gezien? Bogarde zien blunderen? Suker tegen Everton niet gezien? Dus heb je Parma-Fiorentina ook gemist? Overmars wil weg. Nee, Overmars wil helemaal niet weg. Everse zit op de wip. Kluivert vier potjes. Machlas op de paal. Basler geschorst bij Bayern.' Het duizelt informatie, zinloze hersenvulling, piepende horloges, trillende GSM's en brakende televisiezenders. Door de lucht zweven de miljoenen voetbalberichten.

`Wojcik ontslagen'.

`Wie?'

`Wojcik! Je weet toch wel wie Wojcik is!'

    • Youp van ’t Hek