Strandrace zonder toppers mist allure

Aan de start van de vijfde editie van de Beach Classic, een strandrace voor mountainbikers, verschenen dit jaar voor het eerst geen grote namen. Organisator Top Sport Marketing is naarstig op zoek naar een nieuwe sponsor.

,,Deze rit was een makkie in vergelijking met de wedstrijd van vorig jaar, toen de Beach Classic werd geteisterd door storm en regen'', zegt Job Jansen lachend, terwijl hij de laatste restjes zand van zijn bezwete gezicht veegt. Jansen was gisteren één van de ruim tweeduizend mountainbikers, wegrenners en veldrijders, die puffend in de najaarszon door het goed geharde zand tussen Scheveningen en Noordwijk ploegden.

Op de deelnemerslijst van de vijfde Beach Classic ontbraken echter de namen van de grote mannen uit het peloton. Michael Boogerd, olympisch kampioen Bart Brentjes en voormalig winnaar van de Tour de France Jan Ullrich trapten dit weekeinde tot ongenoegen van organisator Top Sports Marketing (TSM) ergens anders de pedalen rond. ,,Ik had ze natuurlijk graag in Scheveningen zien fietsen'', knikt Patrick Wouters-Van den Oudenweijer, directeur van TSM. Maar daar heeft de gedreven voorman op dit moment het startgeld niet voor.

De Beach Classic werd vier jaar geleden in Scheveningen van de grond getild met papproducent Brinta als belangrijkste geldschieter. Dit jaar moet de wielerrace over strand en duinen het voor het eerst doen zonder de inmiddels opgestapte hoofdsponsor. ,,Het bestuur van Brinta heeft gekozen voor een andere benadering van de doelgroep, buiten ons wielerproject om. Daar kan ik wel begrip voor opbrengen'', zegt Wouters.

Maar de organisatie van de strandrace zat na het wegvallen van de financiële injecties van de sponsor plotseling wel zonder geldschieter. De kas wordt nu deels gevuld door een keur aan bedrijven, maar dat staat in geen verhouding tot de financiële steun van het papmerk. Om de tocht langs de zeekust toch door te kunnen laten gaan, heeft TSM diep in de eigen buidel moeten tasten. ,,De begroting van de Beach Classic komt neer op vier à vijf ton als je het optimaal wilt organiseren'', rekent Wouters voor. ,,Het kan voor minder, maar een project als de Beach Classic moet je groots brengen, vind ik. Het liefst zie ik Marco Borsato of Guus Meeuwis op de pier optreden. Dan trek je pas echt een groot publiek.''

Als het aan Wouters ligt, blijft het echter bij een eenmalige kunstgreep. ,,We zijn geen filantroop. Als er volgend jaar geen nieuwe sponsors zijn, houdt het op.'' De voorman van TSM, dat ook het management van de schaatsers Rintje Ritsma en Marianne Timmer en de zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruin verzorgd, spreekt van een ,,overbruggingsjaar'' waarin druk wordt gezocht naar een nieuwe (hoofd)sponsor. ,,Er is gesproken met een aantal bedrijven, maar dan heb ik het over primaire gesprekken. Er is nog niets concreet.''

De Beach Classic is voor velen het slot van het wielerseizoen en daarom een gewild evenement. Als trainingswedstrijd of als erezaak. Wouters: ,,Renners zitten elkaar op te naaien. Ze kunnen op het strand en de duinen van Scheveningen geen enkel punt voor de wereldranglijst verdienen, maar ze willen er wel graag winnen. Goed, ze zullen er geen nachten van wakker liggen, maar ik weet zeker dat sommige renners het erg jammer vinden dat ze dit jaar niet aan de strandrace kunnen deelnemen.''

De kustrace werd dit jaar in hetzelfde weekend verreden als de Ronde van Lombardije, waar de wereldbeker op de weg te vergeven was. Michael Boogerd en ploeggenoten konden dus al bij voorbaat worden afgeschreven voor Scheveningen. Onvermijdelijk, volgens Wouters. ,,We moeten nu eenmaal rekening houden met het tij. Normaal gesproken was het evenement een week later gehouden, maar dan waren we in de problemen gekomen met eb en vloed. Bovendien zou er weer een veldwedstrijd op het programma gestaan hebben, zodat Van der Poel en Groenendaal niet mee hadden kunnen doen.''

De vijfde editie van de Beach Classic werd gisteren gewonnen door Jan Weevers. De favoriet uit Hengelo, die in 1997 ook al als eerste over de eindstreep kwam, liet in de race over 56 kilometer strand tussen Scheveningen, Katwijk en Noordwijk Ruud Pronk en Micha de Vries bijna twee minuten achter zich. ,,Het strand was harder geworden door de kou van de laatste weken, daardoor ging het vrij snel'', zei een opgeluchte Weevers na afloop. De mountainbiker passeerde de eindstreep in een recordtijd van 1.56,59 uur, maar hij had onderweg geen moment het idee dat het zo snel ging. ,,Ondanks het mooie weer was de tocht verschrikkelijk zwaar. Ik dacht zelfs dat ik veel langzamer was dan voorgaande jaren.''

    • Annemarie van der Tuijn