Spookrijders

De Nederlandse rapgroep Spookrijders is sinds afgelopen zomer vooral bekend wegens haar vermeende aandeel bij rellen in Amsterdam-West. Op de beschuldiging dat hun uitspraak `Fuck the police' de vechtpartijen ontketende, heeft de groep inmiddels adequaat gereageerd met de clip bij hun nieuwe single Klokkenluiders. Maar het zou zonde zijn als de groep alleen om die rellen bekend stond, want de nieuwe tweede cd Klokkenluiders van Amsterdam is een verrijking van de Nederhop.

De Spookrijders spelen onstuimige muziek: druk, brutaal en eclectisch. De rap zelf is niet strak en hard, maar nogal rommelig doordat er meerdere stemmen tegelijk klinken. Die stemmen klinken eerder opgewonden dan goed gearticuleerd. De grootste troef van de groep zijn de show-achtige samples van gladde trompetten en daverende paukes, die de muziek soms een James Bond-achtige spanning geven.

De achttien nummers zijn niet allemaal even sterk, maar er zijn er een paar met dezelfde klasse als de single Klokkenluiders. Dit nummer is net als Bittersweet Symphony van The Verve opgebouwd rond een mooie repeterende sample van een ijle viool. Dat kleine stukje wordt door alleen al door de klank tot pure suspense.

Spookrijders. Klokkenluiders van Amsterdam (Djax 10057)

    • Hester Carvalho