`Russische militairen staan in voorsteden van Grozny'

Russische militairen bevinden zich in de voorsteden van Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië. Dat meldden vandaag legerwoordvoerders.

Rusland heeft dit weekeinde de onduidelijkheid over wat het Russische leger in Tsjetsjenië van plan is, laten voortbestaan. De Russen hebben nu het noordelijke deel van het land in handen en bombarderen doelen aan de zuidelijke kant van het front. Of ze van plan zijn op te rukken naar Grozny ,,hangt af van het gedrag van de Tsjetsjeense kant'', zo zei zaterdag een Russische generaal. Volgens hem bevonden de Russen zich twintig kilometer van de Tsjetsjeense hoofdstad. Gisteren werd gezegd dat de Russen niet verder zijn opgerust, maar vandaag kwam de melding dat ze zich in de voorsteden van Grozny bevinden.

Bij een Russisch bombardement op twee vrachtwagens met Tsjetsjeense vluchtelingen zijn vrijdagavond 39 mensen om het leven gekomen, zo is in de hoofdstad Grozny meegedeeld. Rusland heeft dat tegengesproken.

Volgens de Tsjetsjenen werden twee vrachtwagens met vluchtende burgers getroffen door Russische bommen. De Tsjetsjenen waren hun dorp Pervomajskaja, ten westen van Grozny, ontvlucht en wilden naar het vijftien kilometer verderop gelegen Ken-Joert. Bij het bombardement zouden alle vluchtelingen om het leven zijn gekomen. Alleen een van de twee vrachtwagenchauffeurs heeft het bombardement overleefd.

De melding uit Grozny werd tegengesproken door generaal Aleksandr Baranov, de commandant van de Russische strijdkrachten in de noordelijke Kaukasus. Hij zei dat in de regio van Pervomajskaja niet is gebombardeerd. Rusland sprak ook een Tsjetsjeense melding tegen dat bij een bombardement op een dorp tien burgers zijn gedood.

De Russische premier, Vladimir Poetin, zei gisteren dat Rusland geen grote militaire operatie van touw zet in Tsjetsjenië ,,met tanks die aanvallen en steden die worden bestormd''. Hij voegde daaraan toe dat de Russen alles in het werk stellen om de burgerbevolking te sparen.

President Boris Jeltsin besprak de kwestie-Tsjetsjenië gisteren telefonisch met zijn Franse ambtgenoot, Chirac. Jeltsin beloofde tijdens het onderhoud ,,gematigde methoden'' te zullen toepassen om de Tsjetsjeense crisis ten einde te brengen. (Reuters, AP, AFP)