Reuzenrad Londen staat nu overeind

De Big Ben en St Paul's Cathedral hebben er op de Londense skyline een geduchte concurrent bij. Op de zuidoever van de Theems, tegenover de Houses of Parliament, staat sinds gisteren London Eye rechtop, met 133 meter middellijn het grootste reuzenrad ter wereld.

Het 1.500 ton wegende wiel is liggend gebouwd uit prefab-segmenten. De `spaken' bestaan uit kabels.

Het rad had vorige maand al overeind gezet moeten worden, maar dat mislukte omdat de hijsapparatuur niet bleek te werken. Het `oog van Londen' moet op de eerste dag van het nieuwe millennium zijn eerste passagiers vervoeren: 25 in elk van de 32 eivormige gondels die aan het rad worden bevestigd. Een omwenteling duurt een half uur.

Het rad heeft 35 miljoen pond (zo'n 120 miljoen gulden) gekost. Hoofdsponsor British Airways prijst het als een superieur staaltje Britse techniek. In werkelijkheid zijn de segmenten gebouwd door het Nederlandse constructiebedrijf Hollandia-Kloos en was de Taklift-3, een drijvende kraan die ook van Nederlands fabrikaat is, nodig om ze in elkaar te helpen zetten.